Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Cheesecake αλμυρό με με καραμελωμένα ντοματίνια

Cheesecake αλμυρό με με καραμελωμένα ντοματίνια

<!-- [lt_recipe name=|CHEESECAKE ΑΛΜΥΡΟ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ| servings=|6| prep_time=|30M| cook_time=|1H| summary=|Σερβίρετε αυτό το δροσερό και κομψό cheesecake σαν πρώτο πιάτο σε ένα καλοκαιρινό γεύμα ή σαν ορεκτικό, σε μπουφέ. Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, το αντικαθιστάτε με μαλακή φέτα.| print=|yes| ingredients=|Για τη βάση;8 κουτ. σούπας ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί της αρεσκείας σας, ψιλοθρυμματισμένη;3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο;5 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα;Για τη γέμιση;4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια;300 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι;150 γρ. γιαούρτι αγελαδινό;150 γρ. κρέμα γάλακτος;180 γρ. ροκφόρ (ή άλλο μπλε τυρί που σας αρέσει ή μαλακή φέτα), θρυμματισμένο;φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για το στόλισμα;20-25 ντοματίνια;1 κουτ. σούπας βούτυρο| ]Για τη βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την ψίχα του ψωμιού, το βούτυρο και την παρμεζάνα, μέχρι να φτιάξω ένα πηχτό και λασπώδες μείγμα. Βάζω ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ επάνω σε ένα ταψάκι, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα. Αδειάζω εκεί το μείγμα και το απλώνω να καλύψει ομοιόμορφα το εσωτερικό του τσερκιού (τον πυθμένα μόνο). Ψήνω τη βάση για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά και να γίνει τραγανή.; Για τα ντοματίνια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα ντοματίνια και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.; Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τους κρόκους των αυγών με το ανθότυρο, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτω το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το ροκφόρ και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.;Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα τυριών. Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, ώστε η μαρέγκα να ενωθεί με το μείγμα αλλά να μην χάσει τον όγκο της.;Αδειάζω το μείγμα στο τσέρκι, επάνω στην ψημένη βάση, ισιώνω την επιφάνεια και ξαναβάζω στο φούρνο. Ψήνω το cheesecake για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα και στη συνέχεια το αφήνω να κρυώσει τελείως. Ανοίγω με προσοχή το κούμπωμα του τσερκιού, το αφαιρώ, στολίζω με τα σοταρισμένα ντοματίνια και σερβίρω.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Best Season Καλοκαίρι
Υλικά
    Για τη βάση
  • 150 γρ. παξιμάδια σταρένια, τριμμένα
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 200 γρ. μπλε τυρί Δανίας Castello Danablu, Arla
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα ντοματίνια
  • 20 ντοματίνια
  • 1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα τριμμένα παξιμάδια και το βούτυρο μέχρι να φτιάξω ένα πηχτό και λασπώδες μείγμα. Βάζω ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ., επάνω σε ένα ταψάκι, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα. Αδειάζω εκεί το μείγμα και το απλώνω να καλύψει ομοιόμορφα το εσωτερικό του τσερκιού (τον πυθμένα μόνο).

  2. Για τα ντοματίνια
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα ντοματίνια και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Ραντίζω με το πετιμέζι, ανακινώ το τηγάνι και τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

  4. Για τη γέμιση
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τους κρόκους των αυγών με το τυρί κρέμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το μπλε τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.

  6. Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα τυριών. Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, ώστε η μαρέγκα να ενωθεί με το μείγμα αλλά να μην χάσει τον όγκο της.

  7. Αδειάζω το μείγμα στο τσέρκι, επάνω στην ψημένη βάση, ισιώνω την επιφάνεια και ξαναβάζω στο φούρνο. Ψήνω το cheesecake για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα και στη συνέχεια το αφήνω να κρυώσει τελείως. Ανοίγω με προσοχή το κούμπωμα του τσερκιού, το αφαιρώ, στολίζω με τα καραμελωμένα ντοματίνια και σερβίρω.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη συνταγή η οποία προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού. Τόσο το ασβέστιο, όσο και η βιταμίνη D παρέχονται πλουσιοπάροχα μέσω της συγκεκριμένης πρότασης και συμμετέχουν σε ένα διατροφικό «πάρτι» υψηλής θρεπτικής αξίας. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται κατά πρώτο λόγο με την υψηλή προστασία των οστών και βέβαια με την εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Προέρχονται αφειδώς από πολλαπλά τρόφιμα που περιλαμβάνονται ως συστατικά στη συνταγή μας όπως είναι το αγελαδινό βούτυρο, το φρέσκο τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το μπλε τυρί Δανίας και από το ασπράδι των αυγών. Ιδιαίτερα τα αυγά ας μην ξεχνάμε ότι ξεχωρίζουν εκτός από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών, και για τις πρωτεΐνες ανώτατου βιολογικού σκορ που προσφέρουν. Στην διατροφική μας εξίσωση δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την υπέροχη γεύση του πιάτου, η οποία προκύπτει από την παρουσία των παραπάνω μοναδικών τροφίμων.

Keywords: cheesecake αλμυρο

Σας ευχαριστώ!