Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ με κολοκυθάκια, τυριά και μυρωδικά

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 4 αυγά
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 120 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 100 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • τα φυλλαράκια από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. ή δύο μικρές μακρόστενες φόρμες.

  2. Κόβω το ένα κολοκύθι σε φέτες και το δεύτερο το τρίβω στον τρίφτη. Βάζω το τριμμένο σε ένα σουρωτήρι το αλατίζω και το αφήνω στην άκρη.
    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τις φετούλες κολοκυθιού, για 4 – 5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  3. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα. Προσθέτω τα 100 ml ελαιόλαδο και το γιαούρτι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα και το ανθότυρο και ανακατεύω με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια ρίχνω το τριμμένο κολοκύθι καλά στιμμένο, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλω, τις ελιές, και ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα.

  4. Αδειάζω το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι, ισιώνω την επιφάνεια και καλύπτω με τα τηγανισμένα κολοκυθάκια. Ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.

  5. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς, για 10 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Το σερβίρω και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα εποχής.

Keywords: κέικ με κολοκυθάκια

Σας ευχαριστώ!