Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ αλμυρό με γίγαντες

Κέικ αλμυρό με γίγαντες
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 3 ώρα Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 12 ώρα Total Time: 15 ώρες 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού γίγαντες (μουσκεμένοι αποβραδίς και βρασμένοι για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να καλοβράσουν)
  • ½ κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 400 ml φρέσκο γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 μικρό καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, πολύ ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλερι
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Κρατάω κατά μέρος ½ φλιτζ. τσαγιού από τους βρασμένους και στραγγισμένους γίγαντες και πολτοποιώ τους υπόλοιπους στο μπλέντερ, μαζί με τον πελτέ ντομάτας και το γάλα, μέχρι να γίνει ένα μείγμα κρεμώδες.

  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Χτυπάω τα αυγά με το μίξερ για 2 λεπτά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χτυπώντας λίγο ακόμα. Ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και προσθέτω το μείγμα των φασολιών που έφτιαξα καθώς και τους ολόκληρους γίγαντες που άφησα κατά μέρος. Ρίχνω τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω το κεφαλοτύρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω ξανά.

  4. Λαδώνω μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ένα μικρό ταψάκι και αδειάζω μέσα το μείγμα. Το ψήνω για 45 λεπτά. Το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει και το ξεφορμάρω.
    Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω.

Keywords: κέικ αλμυρό με γίγαντες

Σας ευχαριστώ!