Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπιφτέκια γαλοπούλας αφράτα

Μπιφτέκια γαλοπούλας αφράτα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 5 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 500 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας
  • 2 μέτρια, βιολογικά καρότα, τριμμένα
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο και καλά στυμμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου (ή 3 ωμές σκελίδες, λιωμένες)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη, της αρεσκείας σας
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 φέτες ψωμί τη αρεσκείας σας, μουσκεμένες για 5 λεπτά σε ανθρακούχο νερό (ή αναψυκτικό σόδα), καλά στυμμένες (το ανθρακικό κάνει πιο αφράτο το μείγμα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για τα χέρια και το ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα υλικά και τα ζυμώνω για 2 λεπτά. Το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1/2 - 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα –έχετε υπόψη πως ο κιμάς πουλερικών, όπως του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι ιδιαίτερα κολλώδης, γι’ αυτό τον βάζετε πάντα στο ψυγείο πριν πλάσετε κεφτέδες ή μπιφτέκια, διαφορετικά το μείγμα κολλάει έντονα στα χέρια και δεν πλάθεται.

  2. Τα βάζω σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνω για 10 - 12 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, αλλά να έχουν ψηθεί μέχρι το κέντρο τους. Προσοχή! Ελέγχω πάντα αν ψήθηκαν καλά, κόβοντας ένα μπιφτέκι στη μέση: δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου κοκκινωπό ή ροζέ χρώμα στο μείγμα, αλλιώς συνεχίζω το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμη.

  3. Εναλλακτικά, ψήνω τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα), ο οποίο έχω αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο.

  4. Τα ψήνω σε μέτρια φωτιά, ώστε να ροδίσουν μεν εξωτερικά, αλλά να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, ελέγχοντας πάντα αν ψήθηκαν, αφού κόψω ένα μπιφτέκι στη μέση.
    Σερβίρω τα μπιφτέκια με σαλάτα εποχής.

Keywords: μπιφτέκια γαλοπούλας αφράτα

Σας ευχαριστώ!