Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπαχαρόψωμο με κακάο

Μπαχαρόψωμο με κακάο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 125 γρ. αλεύρι σικάλεως (θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και στο φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 20 γρ. επιπλέον, για το ταψί
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 20 γρ. καλής ποιότητας κακάο σε σκόνη
  • 250 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 150 ml γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 20 γρ. βούτυρο, για το ταψί
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δύο είδη αλευριού, τους σπόρους γλυκάνισου, την κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, τη σκόνη βανίλιας, το κακάο και το μέλι, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπωμένο μείγμα.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αδειάζω το γάλα στο μπολ με το λασπωμένο μείγμα, προσθέτω και το αυγό και χτυπάω στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν ένα αφράτο και ενιαίο μείγμα.

  4. Το αδειάζω στη φόρμα του κέικ, ισιώνω την επιφάνεια και το ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να αφρατέψει. Το αφήνω να κρυώσει ελάχιστα, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά, πριν το σερβίρω –ιδανικά, μετά από 24 ώρες.

Keywords: μπαχαρόψωμο με κακάο

Σας ευχαριστώ!