Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη ζάχαρη και το νερό για 6 - 7 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να φτιάξω ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Τρίβω τα μπισκότα πτι μπερ στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τη ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο, την τριμμένη καρυδόψιχα και το κακάο και ανακατεύω καλά, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να γίνουν ένα λασπώδες μείγμα.
Κόβω ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας και απλώνω εκεί το μείγμα μπισκότου, με μια σπάτουλα, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και σε πάχος 1/2 εκ. Ραντίζω τη βάση με το κρύο σιρόπι και αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω την τριμμένη καρύδα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού) και τη βανίλια και χτυπάω, μέχρι να ενωθούν. Σκεπάζω το μπολ και βάζω την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει λίγο.
Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την απλώνω ομοιόμορφα επάνω στη βάση μπισκότου, με μια σπάτουλα. Ξεφλουδίζω τις μπανάνες και τις βάζω ολόκληρες, τη μία δίπλα στην άλλη, στο κέντρο της κρέμας.
Ανασηκώνω προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγω σε ρολό, προσεκτικά (χρησιμοποιώ τη λαδόκολλα για να σπρώξω απαλά το ρολό, αλλά δεν τυλίγω μαζί και τη λαδόκολλα). Σκεπάζω το ρολό με τη λαδόκολλα, στρίβω τις άκρες της σαν καραμέλα και το βάζω στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες, για να παγώσει και να σφίξει.
Για να σερβίρω, αφαιρώ προσεκτικά τη λαδόκολλα και κόβω το ρολό σε φέτες.
Σας ευχαριστώ!