Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπακλαβάς παραδοσιακός

Μπακλαβάς παραδοσιακός
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 2 ώρα Rest Time: 1 λεπ Total Time: 2 ώρες 31 λεπτά.
Servings 12
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 κιλό φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • ½ κιλό καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • ½ κιλό αμυγδαλόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο, σκόνη
  • για το σιρόπι
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 1½ λίτρο νερό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, κατά προτίμηση βιολογικό
  • τη λεμονόφλουδα από ½ λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • άλλα υλικά
  • γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 150 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C.
    Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψυχα, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

  2. Στρώνω το ταψί μου με μια λαδόκολλα. Κρατάω στην άκρη 3 φύλλα Βηρυτού. Κατόπιν στρώνω 3 φύλλα μέσα στο ταψί. Πασπαλίζω μια μεγάλη χούφτα από τη γέμιση επάνω στα φύλλα. Σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και πασπαλίζω πάλι με μια χούφτα γέμιση. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (φύλλα και γέμιση). Τελειώνω τον μπακλαβά, στρώνοντας τα 3 φύλλα που έχω κρατήσει στην άκρη.

  3. Κόβω τον μπακλαβά σε ρόμβους και καρφώνω στο κέντρο του κάθε κομματιού από ένα γαρύφαλλο.
    Σε ένα κατσαρολάκι, καίω το ελαιόλαδο και περιχύνω τον μπακλαβά.

  4. Σκεπάζω το ταψί με 2 λαδόκολλες και ψήνω για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζω το ταψί και αφήνω τον μπακλαβά να ψηθεί για ακόμα ½ ώρα μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τον μπακλαβά να κρυώσει.

  5. Για το σιρόπι
  6. Βράζω το σιρόπιblank

    Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα κα βράζω για 15 λεπτά.

  7. Περιχύνω το σιρόπιblank

    Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά.

Keywords: μπακλαβας παραδοσιακος

Σας ευχαριστώ!