Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Babka με μαρμελάδα πορτοκάλι

Babka με μαρμελάδα πορτοκάλι

<!-- [lt_recipe name=|BABKA ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ| servings=|6| prep_time=|30M| cook_time=|40M| total_time=|1H40M| summary=|DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα υπέροχο γλυκό για να ξεκινήσει εξίσου γλυκά και η εβδομάδα μας! Το γευστικό αυτό γλύκισμα είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία! Περιλαμβάνει κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες της οικογένειας Β, βιταμίνη Ε και «αντιοξειδωτικές» πολυφαινόλες. Το θρεπτικό αυτό σύνολο προσφέρει σημαντική προστασία στην υγεία. Ταυτόχρονα, το αγελαδινό βούτυρο παρέχει πλουσιοπάροχα ασβέστιο και βιταμίνη D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την απόλυτη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Την εποχή του κορωναιού κάθε επιπλέον προσθήκη βιταμίνης D από τρόφιμα που την περιέχουν σε αφθονία όπως είναι το βούτυρο, είναι πολύτιμη και πολύ σημαντική. Στο θρεπτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την φανταστική γεύση που προκύπτει από την ανάμιξη μοναδικών τροφίμων. | print=|yes| ingredients=|380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα;130 ml γάλα;115 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα;40 γρ. ζάχαρη καστανή;10 γρ. μαγιά ξηρή;½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη;¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη;1 πρέζα αλάτι;80 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι + λίγη επιπλέον για το γλασάρισμα| ]Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Δουλεύω με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.;Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 13x32 εκ.;Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγω σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 20x35 εκ. Αδειάζω την μαρμελάδα στο κέντρο και με μια μαρίζ την απλώνω αφήνοντας περίπου 1-2 εκ. από την περίμετρο. Με προσοχή, τυλίγω από την μακριά πλευρά σε ρολό και βρέχω με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει.;Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω κάθετα το ρολό στη μέση και κατόπιν πλέκω τα δύο μέρη σε κοτσίδα. Μεταφέρω την κοτσίδα στη βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.;Αλείφω την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό αλείφω με λίγη επιπλέον μαρμελάδα για να γυαλίσει.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες 10 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
  • 130 ml γάλα
  • 115 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 40 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι + λίγη επιπλέον για το γλασάρισμα
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής, το αλεύρι, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Δουλεύω με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

  2. Για τη babka
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 13x32 εκ.

  4. Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγω σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 20x35 εκ. Αδειάζω την μαρμελάδα στο κέντρο και με μια μαρίζ την απλώνω αφήνοντας περίπου 1-2 εκ. από την περίμετρο. Με προσοχή, τυλίγω από την μακριά πλευρά σε ρολό και βρέχω με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει.

  5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω κάθετα το ρολό στη μέση και κατόπιν πλέκω τα δύο μέρη σε κοτσίδα. Μεταφέρω την κοτσίδα στη βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.

  6. Αλείφω την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό αλείφω με λίγη επιπλέον μαρμελάδα για να γυαλίσει.

Keywords: babka μαρμελάδα πορτοκάλι

Σας ευχαριστώ!