Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με ξερά φρούτα

Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με ξερά φρούτα
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
45΄4 ώρες4 - 6 μερίδες-[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
\n

Ξεκινήστε από νωρίς την ετοιμασία αυτού του φαγητού για να έχετε χρόνο να το σιγοψήσετε! Ετσι θα γίνει απίθανα τρυφερό και ζουμερό.

\n
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους περίπου 2 - 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο
  • \n
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • \n
  • τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κουταλιές ξερό)
  • \n
\nΓια το άλειμμα του μπουτιού \n
    \n
  • χυμός από 1 μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • \n
  • 1 κουτ. της σούπας μέλι (ή 2 κουταλιές πετιμέζι)
  • \n
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\nΓια το ταψί \n
    \n
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες, σχετικά χονδρές
  • \n
  • 2 πορτοκάλια, απαραιτήτως ακέρωτα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες (από τις οποίες θα βγάλω τα κουκούτσια)
  • \n
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • \n
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους (αν βρείτε, προτιμήστε βιολογικές), καλά πλυμένες και σχολαστικά βουρτσισμένες
  • \n
  • 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας (ανακατεύω διάφορα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.), χωρίς κουκούτσια
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
  • \n
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη
  • \n
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • \n
  • χονδρό αλάτι
  • \n
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\n
Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνω μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. \nΣε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζω το μείγμα αυτό στις τομές που έκανα στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό μου για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.Για το άλειμμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφω το μπούτι με το μείγμα αυτό και μετά το τρίβω ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο. \nΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.Για το ταψί και το ψήσιμο: Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) απλώνω τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού. \nΕπάνω εκεί τοποθετώ το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζω τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και την καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνω με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτω 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σκορπίζω χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. \nΚλείνω καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. \nΨήνω το φαγητό για 1 ώρα. Μετά, χαμηλώνω τη φωτιά στους 160 - 170ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. \nΞεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού. \nΣβήνω το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω εκεί το φαγητό για 15 - 20 λεπτά -στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό. \nΒγάζω το μπούτι, το βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβω σε μερίδες. Τις μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους. \n \nΜια ωραία ιδέα για σάλτσα: Βγάζω από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάω τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνω στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζω αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ καλά για 2 λεπτά. Μεταφέρω το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζω, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το κρέας και τις πατάτες.
\n--> <!-- [lt_recipe name="ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ " servings="4 - 6 μερίδες" prep_time="45M" cook_time="4H" total_time=" " summary=" Ξεκινήστε από νωρίς την ετοιμασία αυτού του φαγητού για να έχετε χρόνο να το σιγοψήσετε! Ετσι θα γίνει απίθανα τρυφερό και ζουμερό. " print="yes" image="" ingredients="1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους περίπου 2 - 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο; 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια; τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κουταλιές ξερό); Για το άλειμμα του μπουτιού; χυμός από 1 μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι; ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ; 1 κουτ. της σούπας μέλι (ή 2 κουταλιές πετιμέζι); 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι; Για το ταψί; 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες, σχετικά χονδρές; 2 πορτοκάλια, απαραιτήτως ακέρωτα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες (από τις οποίες θα βγάλω τα κουκούτσια); 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο; 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους (αν βρείτε, προτιμήστε βιολογικές), καλά πλυμένες και σχολαστικά βουρτσισμένες; 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας (ανακατεύω διάφορα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.), χωρίς κουκούτσια; ½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και κομμένες στη μέση; 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη; 1 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ; ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο; χονδρό αλάτι; φρεσκοτριμμένο πιπέρι;"]Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνω μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. ; Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζω το μείγμα αυτό στις τομές που έκανα στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό μου για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό. ; Για το άλειμμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. ; Με ένα πινέλο αλείφω το μπούτι με το μείγμα αυτό και μετά το τρίβω ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο. ; Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. ; Για το ταψί και το ψήσιμο: Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) απλώνω τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού. Επάνω εκεί τοποθετώ το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζω τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και την καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνω με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτω 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σκορπίζω χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνω καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. ; Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα. Μετά, χαμηλώνω τη φωτιά στους 160 - 170ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. ; Ξεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού. Σβήνω το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω εκεί το φαγητό για 15 - 20 λεπτά -στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό. ; Βγάζω το μπούτι, το βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβω σε μερίδες. Τις μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους. ; Μια ωραία ιδέα για σάλτσα: Βγάζω από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάω τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνω στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζω αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ καλά για 2 λεπτά. Μεταφέρω το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζω, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το κρέας και τις πατάτες.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 4 ώρα Total Time: 4 ώρες 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους περίπου 2 - 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κουταλιές ξερό)
  • Για το άλειμμα του μπουτιού
  • χυμός από 1 μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι
  • 120 ml κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας μέλι (ή 2 κουτ. σούπας πετιμέζι)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ταψί
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες, σχετικά χονδρές
  • 2 πορτοκάλια, απαραιτήτως ακέρωτα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες (από τις οποίες θα βγάλω τα κουκούτσια)
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους (αν βρείτε, προτιμήστε βιολογικές), καλά πλυμένες και σχολαστικά βουρτσισμένες
  • 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας (ανακατεύω διάφορα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.), χωρίς κουκούτσια
  • 80 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη
  • 240 ml κονιάκ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χονδρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνω μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. 
    Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζω το μείγμα αυτό στις τομές που έκανα στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό μου για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.

  2. Για το άλειμμα
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφω το μπούτι με το μείγμα αυτό και μετά το τρίβω ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

  4. Για το ταψί και το ψήσιμο
  5. Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) απλώνω τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού. 

  6. Επάνω εκεί τοποθετώ το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζω τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και την καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνω με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτω 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σκορπίζω χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  7. Κλείνω καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. 

  8. Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα. Μετά, χαμηλώνω τη φωτιά στους 160 – 170°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. 

  9. Ξεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού.

  10. Σβήνω το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω εκεί το φαγητό για 15 - 20 λεπτά -στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό.

  11. Βγάζω το μπούτι, το βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβω σε μερίδες. Τις μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους.

Note

Μια ωραία ιδέα για σάλτσα
Βγάζω από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάω τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνω στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζω αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ καλά για 2 λεπτά. Μεταφέρω το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζω, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το κρέας και τις πατάτες.

Keywords: αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με ξερά φρούτα

Σας ευχαριστώ!