Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και τη ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύω και μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψάκι, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Την απλώνω με μια σπάτουλα και την αφήνω να κρυώσει και να σκληρύνει. Σκεπάζω το μείγμα με αντικολλητικό χαρτί και «χτυπάω» με τον μπάτη ή με ξύλινο πλάστη μέχρι να σπάσει η καραμέλα και να θρυμματιστούν οι ξηροί καρποί.
Βάζω την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να σφίξει και να δημιουργηθούν απαλές κορυφούλες. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μπολ τη βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σπάω με τα χέρια μου τις μαρέγκες και τις προσθέτω στο μπολ. Κρατάω 2 κουταλιές από τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και ρίχνω τους υπόλοιπους στο μπολ με την κρέμα. Τέλος, προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να σκορπίσουν τα υλικά στην κρέμα.
Μεταφέρω το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα στρωμένη με μεμβράνη, σκεπάζω καλά και το βάζω στην κατάψυξη για 8 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Βάζω τη σοκολάτα σε ένα μπολ, προσθέτω τη καυτή κρέμα και το σπορέλαιο και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σάλτσα.
Βγάζω το παγωτό από το ψυγείο και αναποδογυρίζω σε μια μακρόστενη πιατέλα. Πασπαλίζω με την καραμέλα που έχω κρατήσει, και τα λίγα φυστίκια Αιγίνης. Ραντίζω με τη σοκολάτα και κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!