Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

ανοιχτη χορτοπιτα με φρεσκο τυρι κρεμα & φετα

ανοιχτη χορτοπιτα με φρεσκο τυρι κρεμα & φετα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 1 λεπτό
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Η χορτόπιτα είναι από τις πίτες που φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα με διάφορα χόρτα. Εγώ σας δίνω μια πιο μοντέρνα εκδοχή της που μπορείτε να σερβίρετε σε brunch ή και σε επίσημο τραπέζι.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 1 κιλό (καθαρό βάρος) διάφορα χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα κ.λπ.) καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 ματσάκι μυρώνια, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blank Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και την βάζω στη φωτιά. Βάζω τα χορταρικά σε ένα καλάθι και το τοποθετώ στην κατσαρόλα χωρίς να το βυθίσω. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύω στον ατμό για 10 λεπτά.
  2. blankΤυλίγω τα 4 χωριάτικα φύλλα σε ρολό και με ένα μαχαίρι τα κόβω σε λεπτές λωρίδες. Ρίχνω τις λωρίδες σε ένα μπολ και τις ανακατεύω με τα χέρια μου για να αφρατέψουν. Τις αφήνω στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσω.
  3. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνω καλά μια βαθιά και μεγάλη φόρμα (διαμέτρου 26-28 εκ.). και στρώνω τα 2 χωριάτικα φύλλα καλά βουτυρωμένα.
  4. blankΣε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το τυρί κρέμα. Προσθέτω τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τα ατμισμένα χορταρικά. Προσθέτω το μισό λιωμένο βούτυρο και τα 2/3 της ποσότητας των ψιλοκομμένων, χωριάτικων φύλλων. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μείγμα στη φόρμα. Βουτυρώνω καλά τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και τις γυρίζω, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Σκορπίζω τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλων και ραντίζω με το υπόλοιπο βούτυρο.
  5. blankΨήνω την πίτα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 20 λεπτά. Ξεφορμάρω, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.
Keywords: ανοιχτη χορτοπιτα φρεσκο τυρι κρεμα φετα

Σας ευχαριστώ!