Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αμυγδαλόπαστα σε φύλλο κρούστας, της μαμάς μου

Αμυγδαλόπαστα σε φύλλο κρούστας, της μαμάς μου
<!-- [lt_recipe name=|ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ, ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ| servings=|8-10| prep_time=|40M| cook_time=|1H| summary=|Πίτα πολύ ιδιαίτερη, με ασυνήθιστη γέμιση, ωστόσο εύκολη και απολαυστική. Για πιο έντονη γεύση αντί για έτοιμη τριμμένη αμυγδαλόψιχα χρησιμοποιούμε αμύγδαλα που θα ζεματίσουμε για 2 – 3 λεπτά σε νερό που βράζει για να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Όταν σταγνώσουν καλά τα τρίβουμε στο μπλέντερ (όχι στο μούλτι), μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη.| print=|yes| ingredients=|1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα);900 γρ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένη καλά στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνει λεπτή πούδρα;150 γρ. ζάχαρη;8 ασπράδια βιολογικών αυγών;1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο; Για το σιρόπι;3½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη;4 φλιτζ. τσαγιού νερό;1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού;1 κουτάκι σκόνη βανίλιας| ]Για την αμυγδαλόπαστα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 2 φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη, για 15 λεπτά, μέχρι να φτιάξω σιρόπι. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνω να κρυώσει. Προσθέτω την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω ενιαίο μείγμα.;Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα της αμυγδαλόψιχας, ανακατεύοντας με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά.;Αλείφω με λιωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. Στρώνω στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, καλά αλειμμένα το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Από πάνω αδειάζω το μείγμα της αμυγδαλόπαστας και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 – 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα φύλλα έχει η συσκευασία), αλειμμένα και αυτά ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.;Χαράζω βαθιά το γλυκό σε καρεδάκια (ρόμβους) και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω το γλυκό για 1 ώρα.; Για το σιρόπι: Βράζω όλα τα υλικά για 15 λεπτά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.;Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να γίνει και αυτό χλιαρό. Το περιχύνω με το επίσης χλιαρό σιρόπι, το αφήνω να κρυώσει λίγο ακόμη και σερβίρω.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα)
  • 900 γρ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένη καλά στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνει λεπτή πούδρα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 8 ασπράδια βιολογικών αυγών
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 3½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Εκτέλεση
    Για την αμυγδαλόπαστα
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 2 φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη, για 15 λεπτά, μέχρι να φτιάξω σιρόπι. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνω να κρυώσει. Προσθέτω την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω ενιαίο μείγμα.

  2. Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα της αμυγδαλόψιχας, ανακατεύοντας με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά.

  3. Αλείφω με λιωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. Στρώνω στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, καλά αλειμμένα το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Από πάνω αδειάζω το μείγμα της αμυγδαλόπαστας και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα φύλλα έχει η συσκευασία), αλειμμένα και αυτά ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.

  4. Χαράζω βαθιά το γλυκό σε καρεδάκια (ρόμβους) και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω το γλυκό για 1 ώρα.

  5. Για το σιρόπι
  6. Βράζω όλα τα υλικά για 15 λεπτά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.

  7. Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να γίνει και αυτό χλιαρό. Το περιχύνω με το επίσης χλιαρό σιρόπι, το αφήνω να κρυώσει λίγο ακόμη και σερβίρω.

Keywords: αμυγδαλοπαστα σε φυλλο κρουστας

Σας ευχαριστώ!