Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια με καρότο

Κριτσίνια με καρότο

Τα κριτσίνια είναι ένα υγιεινό σνακ για ανάμεσα στα γεύματα αλλά και εξαιρετικό συνοδευτικό για αναρίθμητα ντιπ, σάλτσες και τυρόκρεμες. Προσέχουμε να στύψουμε πολύ καλά τα τριμμένα καρότα διαφορετικά ο χυμός τους θα «βγει» στο ψήσιμο και τα κουρουκάκια θα λασπώσουν.

Τον ιδιαίτερα νόστιμο αυτό χυμό με το έντονο πορτοκαλί χρώμα μπορούμε να τον προσθέσουμε στο ντιπ με το οποίο θα σερβίρουμε τα κουλουράκια ή να τον ρίξουμε στο ντρέσινγκ μιας σαλάτας στην οποία, αν θέλουμε, ρίχνουμε τα κουλουράκια, σπασμένα σε μικρά κομμάτια, αντί για κρουτόν. 

Αξιολογήσεις 5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 10 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Servings 30
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο (για ψωμί ή μισό-μισό με αλεύρι ολικής άλεσης)
  • 1 κουταλιά του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γραμμάρια ελαφρύ ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο ή καλής ποιότητας και κατά προτίμηση βιολογικό σπορέλαιο)
  • 2 μεγάλα καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα και πολύ καλά στυμμένα με τα χέρια μας)
  • 1 πρέζα ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
  1. Βάζω όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύω για 5 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά. Δυναμώνω λίγο την ισχύ του μίξερ και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια καλοδουλεμένη και μαλακή ζύμη. Την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά για να «ξεκουραστεί».

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.

  3. Κόβω κομμάτια ζύμης με βάρος 30 - 35 γρ. το καθένα και τα πλάθω με τα χέρια μας στρογγυλά, σε μπαστουνάκια, σε κοτσιδάκια ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει. Τα αραδιάζω στο ταψί και τα ψήνω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Στο διάστημα αυτό είναι ακόμα ελαφρώς μαλακά αλλά δεν συνεχίζω το ψήσιμο γιατί καθώς κρυώνουν σφίγγουν και γίνονται τραγανά και αφράτα. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.

Keywords: κριτσίνια, καρότο, σνακ, υγιεινό

Σας ευχαριστώ!