Τα κριτσίνια είναι ένα υγιεινό σνακ για ανάμεσα στα γεύματα αλλά και εξαιρετικό συνοδευτικό για αναρίθμητα ντιπ, σάλτσες και τυρόκρεμες. Προσέχουμε να στύψουμε πολύ καλά τα τριμμένα καρότα διαφορετικά ο χυμός τους θα «βγει» στο ψήσιμο και τα κουρουκάκια θα λασπώσουν.
Τον ιδιαίτερα νόστιμο αυτό χυμό με το έντονο πορτοκαλί χρώμα μπορούμε να τον προσθέσουμε στο ντιπ με το οποίο θα σερβίρουμε τα κουλουράκια ή να τον ρίξουμε στο ντρέσινγκ μιας σαλάτας στην οποία, αν θέλουμε, ρίχνουμε τα κουλουράκια, σπασμένα σε μικρά κομμάτια, αντί για κρουτόν.
Βάζω όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύω για 5 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά. Δυναμώνω λίγο την ισχύ του μίξερ και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια καλοδουλεμένη και μαλακή ζύμη. Την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά για να «ξεκουραστεί».
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
Κόβω κομμάτια ζύμης με βάρος 30 - 35 γρ. το καθένα και τα πλάθω με τα χέρια μας στρογγυλά, σε μπαστουνάκια, σε κοτσιδάκια ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει. Τα αραδιάζω στο ταψί και τα ψήνω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Στο διάστημα αυτό είναι ακόμα ελαφρώς μαλακά αλλά δεν συνεχίζω το ψήσιμο γιατί καθώς κρυώνουν σφίγγουν και γίνονται τραγανά και αφράτα. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.
Σας ευχαριστώ!