Άνοιξη και τα φρέσκα λαχανικά, οργιάζουν. Τι ποιο εύκολο για απλές ή πολύπλοκες σαλάτες για να τις απολαύσουμε ως συνοδευτικό αλλά και γιατί όχι, ως κυρίως πιάτο. Μπορεί, βέβαια, οι επιλογές των λαχανικών να είναι εύκολη υπόθεση, αλλά, η βινεγκρέτ είναι αυτή που θα απογειώσει ή θα ισοπεδώσει μια σαλάτα. Μάθετε λοιπόν, ποια είναι η σωστή βινεγκρέτ για τις ποιο διάσημες σαλάτες και απολαύστε τες!
Χωριάτικη σαλάτα
Ντοματατοσαλάτα
Για τη ντοματατοσαλάτα, δεν χρειάζεται να κάνουμε και πάρα πολλά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά κόβουμε τις ντομάτες μας, κρατάμε το χυμό τους και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δύο φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο μαϊντανό.
Πράσινη σαλάτα
Ρυζοσαλάτα
Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για ρυζοσαλάτα που θα ήταν πολύ δύσκολο να σας δώσω μια και μοναδική βινεγκρέτ. Η επιλογή του λαδιού και του ξιδιού θα γίνει σύμφωνα με τα υλικά που θα έχετε. Εάν η σαλάτα περιέχει πολλά όξινα τρόφιμα, είναι καλύτερα να βάλετε ένα στιβαρό ελαιόλαδο και ελαφρύ ξύδι. Για μια καλοκαιρινή σαλάτα γεμάτη πάθος, το μείγμα ελαιόλαδο με μηλόξιδο θα κάνει την δουλειά του!
Σαλάτα του Καίσαρα
*Αν είναι εγγυημένο το αυγό από το χωριό χρησιμοποιώ τον κρόκο ωμό, αλλιώς βάζω το αυγό να βράσει τόσο όσο να σφίξει το ασπράδι και να μείνει μελάτος ο κρόκος και μετά τον χρησιμοποιώ.
Σαλάτα Νiçoise
Σύμφωνα με τους λάτρεις της σαλάτας αυτής, η οξύτητα που περιέχει η ντομάτα δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε ξύδι. Αλλά, καθώς οι σημερινές ντομάτες, μερικές φορές, δεν είναι όπως ήταν κάποτε, οι κάτοικοι της Νίκαιας δεν είναι ενάντια στο να βάλουμε λίγο ξύδι. Αλλά ξύδι κρασιού, και μόνο αυτό!
Σαλάτα Caprese
Σαλάτα με ψημένα σπαράγγια
Για να ενισχύσουμε τη γεύση των σπαραγγιών, χρειαζόμαστε εδώ μια βινεγκρέτ με μια αρκετή έντονη γεύση. Δηλαδή με ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σημειώστε επίσης ότι η βινεγκρέτ με βαλσάμικο ξύδι, ταιριάζει απόλυτα με τη ρόκα.
Σαλάτα Périgourdine
Πατατοσαλάτα
Για τις δροσερές σαλάτες του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι, όταν ξεκινούν οι μεγάλες ζέστες, θέλουμε πάντα να τρώμε κάτι ελαφρύ και να πίνουμε κάτι δροσερό (καλό αυτό, γιατί η μέρα που θα φορέσετε ξανά το μαγιό σας πλησιάζει!). Έτσι, όταν ετοιμάζουμε πράσινες σαλάτες, λαχανικά ή δημητριακά (σαλάτα με σιτάρι, ή με κίνοα), θα επιλέξουμε μια ελαφριά σάλτσα : με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού (ή γκρέιπφρουτ), αλάτι, πιπέρι και είναι έτοιμη!