Καλοκαίρι και τα φρέσκα λαχανικά, οργιάζουν. Τι ποιο εύκολο για απλές ή πολύπλοκες σαλάτες για να τις απολαύσουμε ως συνοδευτικό αλλά και γιατί όχι, ως κυρίως πιάτο. Μπορεί, βέβαια, οι επιλογές των λαχανικών να είναι εύκολη υπόθεση, αλλά, η βινεγκρέτ είναι αυτή που θα απογειώσει ή θα ισοπεδώσει μια σαλάτα. Μάθετε λοιπόν, ποια είναι η σωστή βινεγκρέτ για τις ποιο διάσημες σαλάτες και απολαύστε τες!
Χωριάτικη σαλάτα
Κανονικά γι’ αυτή τη σαλάτα δεν χρειάζεται να δώσω οδηγίες. Είναι η αγαπημένη, όλων των Ελλήνων και σίγουρα όλοι γνωρίζουν πως φτιάχνετε. Παρ’ όλ’ αυτά, εφόσον σας γράφω για όλες τις διάσημες σαλάτες δεν μπορώ να την αγνοήσω. Απλή βινεγκρέτ λοιπόν, με λάδι, ξύδι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Ντοματατοσαλάτα
Για τη ντοματατοσαλάτα, δεν χρειάζεται να κάνουμε και πάρα πολλά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά κόβουμε τις ντομάτες μας, κρατάμε το χυμό τους και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δύο φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο μαϊντανό.
Πράσινη σαλάτα
Για μια απλή πράσινη σαλάτα, γιατί να μην επιλέξουμε μια απλή βινεγκρέτ; Συγκεκριμένα: με μουστάρδα, λάδι, ξίδι της επιλογής μας (στην οποία θα βάλουμε πρώτα μια πρέζα αλάτι επειδή διαλύεται εύκολα στο ξίδι), και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και είναι έτοιμη!
Ρυζοσαλάτα
Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για ρυζοσαλάτα που θα ήταν πολύ δύσκολο να σας δώσω μια και μοναδική βινεγκρέτ. Η επιλογή του λαδιού και του ξιδιού θα γίνει σύμφωνα με τα υλικά που θα έχετε. Εάν η σαλάτα περιέχει πολλά όξινα τρόφιμα, είναι καλύτερα να βάλετε ένα στιβαρό ελαιόλαδο και ελαφρύ ξύδι. Για μια καλοκαιρινή σαλάτα γεμάτη πάθος, το μείγμα ελαιόλαδο με μηλόξιδο θα κάνει την δουλειά του!
Σαλάτα του Καίσαρα
Αν φτιάξουμε σαλάτα του Καίσαρα θα είναι κρίμα να αγοράσουμε μια έτοιμη σάλτσα! Για να κάνουμε τη σάλτσα του Καίσαρα, άξια όπως το όνομά της, σας έχω τη συνταγή: Σε ένα μπολ, ανακατεύω ένα κρόκο αυγού* μαζί με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδας, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά μέχρι να έχω ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτω 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, και ανακατεύω με ένα σύρμα μέχρι να πάρει όγκο (όπως κάνουμε τη μαγιονέζα). Στη συνέχεια, προσθέτω μια κουταλιά σούπας ξύδι, παρμεζάνα και ένα κουταλάκι του γλυκού Worcester sauce. Ανακατεύω ξανά, προσθέστε λίγο χυμού λεμονιού και η σάλτσα είναι έτοιμη.
*Αν είναι εγγυημένο το αυγό από το χωριό χρησιμοποιώ τον κρόκο ωμό, αλλιώς βάζω το αυγό να βράσει τόσο όσο να σφίξει το ασπράδι και να μείνει μελάτος ο κρόκος και μετά τον χρησιμοποιώ.
Σαλάτα Νiçoise
Σύμφωνα με τους λάτρεις της σαλάτας αυτής, η οξύτητα που περιέχει η ντομάτα δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε ξύδι. Αλλά, καθώς οι σημερινές ντομάτες, μερικές φορές, δεν είναι όπως ήταν κάποτε, οι κάτοικοι της Νίκαιας δεν είναι ενάντια στο να βάλουμε λίγο ξύδι. Αλλά ξύδι κρασιού, και μόνο αυτό!
Σαλάτα Caprese
Στη αυθεντική συνταγή της Ιταλίας, η Caprese περιλαμβάνει, φέτες ντομάτας, μοτσαρέλα di Bufala, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αλάτι και πιπέρι… Σε καμμιά περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε κάτι όξινο. Λεμόνι, ξύδι, ούτε καν το διάσημο βασλαμικό της Μόντενα!
Σαλάτα με ψημένα σπαράγγια
Για να ενισχύσουμε τη γεύση των σπαραγγιών, χρειαζόμαστε εδώ μια βινεγκρέτ με μια αρκετή έντονη γεύση. Δηλαδή με ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σημειώστε επίσης ότι η βινεγκρέτ με βαλσάμικο ξύδι, ταιριάζει απόλυτα με τη ρόκα.
Σαλάτα Périgourdine
Είναι μια ιδιαίτερη γαλλική σαλάτα αφού περιέχει φουά γκρα και στήθος πάπιας. Δεν θα τη έλεγα και πολύ ελαφριά! Αλλά για να ανακαλύψουμε τα αρώματά της χωρίς να γίνει και πολύ λιπαρή, φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ που θα έχει βάση τη μουστάρδα για την οξύτητα της, λίγο ξύδι xérès και ελαιόλαδο που θα τελειοποιήσει τη υφή της.
Πατατοσαλάτα
Συχνά βρίσκουμε τη πατατοσαλάτα βαρετή και όχι και τόσο νόστιμη. Και τι θα λέγατε να αλλάζαμε την κλασική και παραδοσιακή σάλτσα σε κάτι πιο πρωτότυπο; Για παράδειγμα, μια σάλτσα με τυρί cottage, με λίγο μαγιονέζα και φρέσκο κρεμμυδάκια; Πολύ φρέσκο, και πραγματικά θα δώσει μια τέλεια γεύση στη πατατοσαλάτα μας.
Tip
Όταν οι ζέστες «δυναμώνουν» και δεν έχουμε διάθεση για «πολλά πολλά», επιλέγουμε μια σαλάτα με πολλά πράσινα φύλλα, λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.