Μικρές αλλαγές στη καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αποτελέσουν ελιξίριο μακροζωίας. Συγκεκριμένα:
1. Υψηλή κατανάλωση υγρών
Οι ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως, ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το νερό είναι προφανώς η καλύτερη πηγή υγρών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, το γιαούρτι.
2. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά, παρόλο που παρέχουν σημαντικά ποσοστά βιταμινών, αντιοξειδωτικών αλλά και φυτικών ινών για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.
3. Ποικιλία τροφίμων
Αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων απ΄ όλες τις ομάδες: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί. Η διατροφική ποικιλία συμβάλλει στην πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών σε τέτοιες ποσότητες ώστε όχι μόνο να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, αλλά και να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρειαζόμαστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχουμε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Μόνον η διατροφική ποικιλία εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών.
4. Μικρά και συχνά γεύματα:
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελούν το μυστικό για μία σωστή διατροφή, διότι παρέχουν:
• Σημαντική πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
• Συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
• Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης
• Έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού.
5. Μέτριες μερίδες – τρώμε λιγότερο κάποια τρόφιμα, δε τα αποκλείουμε
Αν κρατάμε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώμε όλα τα τρόφιμα που μας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε κάποια και να τα στερηθούμε.
6. Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
Η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην οξείδωση των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης σημαντική για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα αλλά και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Μπορούμε να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να βάλουμε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό μας πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
7. Πάν μέτρον άριστον
Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές για τα τρόφιμα που μας αρέσουν, απλά να τα καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες και να επιλέγουμε άλλα τρόφιμα που θα μας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτείται για καλή υγεία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσουμε την ισορροπημένη διατροφή από την θεωρία στην πράξη.
Δυστυχώς όμως, εκτός από την επιθυμία μας, τη διατροφή μας την καθορίζει και ο τρόπος ζωής μας. Και ενώ δεν είναι συχνά εύκολο να αλλάξουμε την εργασία μας ή τον τρόπο που ζούμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.
Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
tsiani@logodiatrofis.gr