Site icon Ντίνα Νικολάου

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδίδει στο μέγιστο τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα. Γνωρίζετε, όμως, ότι το πόσιμο νερό δεν είναι το μοναδικό «μέσο» ενυδάτωσης;

To νερό έχει κι άλλες… πηγές!
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το νερό μπορεί να προσληφθεί από πολλές πηγές της διατροφής μας, καθώς περιέχεται σε όλα τα ροφήματα και στα περισσότερα τρόφιμα. Αυτό που γνωρίζουμε μάλιστα σήμερα από σχετικές μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 – 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα – ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 – 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα επιτρέπονται!
Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ροφήματα, ούτε ροφήματα που απαγορεύονται. Άλλωστε, η θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας και Διατροφής (AND) αναφέρει ξεκάθαρα πως κάθε τρόφιμο μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας, εφόσον φυσικά αυτή χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία. Όλα τα ροφήματα, λοιπόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, με πρώτη επιλογή βέβαια το νερό. Στην περίπτωση, ωστόσο, των υγρών που περιέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται ότι το ενεργειακό μας ισοζύγιο – οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που δαπανούμε – βρίσκεται σε ισορροπία.
Συμπερασματικά, οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, παράλληλα βέβαια με το νερό που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις. Στις μέρες μας, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γνωρίζουμε ότι η ποικιλία βοηθάει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Γιαπαράδειγμα, υπάρχουν ροφήματα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά ή/και θερμιδικό περιεχόμενο (light/zero, με λίγες ή καθόλου θερμίδες), τα οποία κυκλοφορούν σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
– Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Exit mobile version