Από την αρχαιότητα ο ήλιος ως «θεότητα» συντρόφευε τους αρχαίους Ελληνες, Αιγύπτιους και Ρωμαίους. Όταν ξεκίνησε η μόδα για μαύρισμα τον 20ό αιώνα, ο λόγος δεν ήταν αισθητικός αλλά καθαρά ιατρικός. Οι γιατροί άρχισαν να διαπιστώνουν ότι η έκθεση στον ήλιο βοηθούσε ασθενείς με ραχίτιδα ή παράπονα για πόνους στο στήθος ή στα κόκαλα. H σταδιακή έκθεση στον ήλιο ξεκίνησε για ιατρικούς λόγους και σύντομα έγινε συνώνυμο της καλής υγείας.
Ισχυρός σύμμαχος για ένα ασφαλές μαύρισμα είναι η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύουν την ανάπλαση του δέρματος. Συγκεκριμένα:
H βιταμίνη Α (β-καροτένιο) υποβοηθά την ελαστικότητα του δέρματος. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί ξηροδερμία και ευερεθιστότητα του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: συκώτι, κρόκος αυγού σπανάκι, ντομάτα, πατάτα, καρότο, μπρόκολο, πεπόνι.
Πολύτιμος σύμμαχος στο υγιές μαύρισμα είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην εξισορρόπηση του σμήγματος, καθώς και στην λίπανση της επιδερμίδας. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Β5 προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και αντέχει στη θερμότητα. Σημαντικές πηγές των βιταμινών της ομάδας Β είναι: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά.
Επιπλέον, η Βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων που προκαλούνται από τον ήλιο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: πορτοκάλια, μανταρίνια,λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε, ενισχύει το μαύρισμα, εφόσον προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Αντίθετα, η έλλειψη της βιταμίνης Ε προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας, ξηρότητα και δημιουργία ραγάδων, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα.
Επιπλέον, ιχνοστοιχεία που βοηθούν στο μαύρισμα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο και ψευδάργυρο είναι: οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι και τα καρύδια.
Τέλος, καθόλη τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας θα πρέπει να φροντίζουμε η επιδερμίδα μας να είναι σωστά ενυδατωμένη, εφόσον σε περίπτωση που η πρόσληψη υγρών δεν είναι η ενδεικνυόμενη, η θερμοκρασία σώματος αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος για δερματικά εγκαύματα αυξάνεται.
Οι βασικές οδηγίες για σωστή ενυδάτωση συνοψίζονται στις παρακάτω:
• Καθημερινή κατανάλωση 8-12 ποτηριών υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, τσάι).
• Αποφυγή των αλκοολούχων ποτών.
• Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι!
• Κατανάλωση αλμυρών σνακ, έτσι ώστε να αναπληρώνονται οι απώλειες ηλεκτρολυτών από τον ιδρώτα.
• Αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά (γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανιτά), μιας και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας κατά το μεταβολισμό τους.