Καθημερινά ή ακόμα και σε πολλές συνταγές ο όρος «χτυπητή κρέμα» και «σαντιγί» χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συνταγών! Σκεφτείτε το καλύτερα… μήπως να είναι η ζάχαρης;
Γίνεται τελικά με ή χωρίς ζάχαρη;
Για να πετύχετε μια χτυπητή κρέμα ή μια σαντιγί , οι κανόνες είναι οι ίδιοι: χρειάζεστε κρέμα γάλακτος (πλήρης), με τουλάχιστον 30% λιπαρά, την οποία θα ανακατέψτε μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσετε μια αφρώδες κρέμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διαλέγετε πάντα μια λιπαρή κρέμα. Αν είναι πολύ ελαφριά, τα λιπαρά μόρια δεν θα καταφέρουν να παγιδέψουν τον αέρα και η κρέμα δεν θα φουσκώσει.
Αν τώρα προσθέσουμε στη «χτυπητή» κρέμα, ζάχαρη (10% του βάρους της κρέμας θέλει, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο) και αν σας αρέσει και λίγη βανίλια για να δώσει γεύση, η κρέμα τότε αλλάζει και από «χτυπητή» γίνεται «σαντιγί». Ναι, αυτή είναι η μόνη διαφορά: μια κρέμα χωρίς πρόσθετα λέγετε χτυπητή, ενώ η σαντιγί είναι μία κρέμα στην οποία προσθέτουμε ζάχαρη. Τόσο απλά!