Στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο βρίσκεται ένα πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί που είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, το όνομα αυτού: Λήμνος.
Όταν έλαβα μια πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να κάνω μια διάλεξη με θέμα «Ελληνική κουζίνα, εξαγώγιμο προϊόν» στο τμήμα «Επιστήμης τροφίμων και διατροφής» στη Λήμνο, αισθάνθηκα αμέσως πως είχε έρθει η ώρα να επισκεφτώ αυτό το τόσο γνωστό-άγνωστο νησί, στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι κάποιοι τόποι φίλοι μου που σε «καλούν» κοντά τους κάποια στιγμή και σε αιχμαλωτίζουν για πάντα…
Έτσι βρεθήκαμε στη Λήμνο για μια εβδομάδα με τους συνεργάτες μου και απολαύσαμε τη φιλοξενία της οικογένειας Χρυσάφη αλλά και τους καινούργιους «μαγειρικούς» φίλους που κάναμε. Μαγειρέψαμε με τα μοναδικά προϊόντα της Λήμνου, φτιάξαμε κόκκορα κοκκινιστό με φλωμάρια, κατμέρια με καλαθάκι Λήμνου και μέλι, μποχτσαδέλια… μαγειρέψαμε εν πλω… φουρνίσαμε στο παραδοσιακό φούρνο της οικογένειας Χρυσάφη το εξαιρετικό ψωμί από σιτάρι μαυραγάνι, περιηγηθήκαμε στους αρχαιολογικούς χώρους και αισθανθήκαμε την ιστορία του νησιού που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Χίλια ευχαριστώ σε όλους σας από καρδιάς που μου ανοίξατε τα σπίτια σας και πάνω από όλα που μου «ανοίξατε» τις καρδιές σας.
Καλή αντάμωση και γρήγορα καλοί μου φίλοι!
Αποβραδίς έγινε η συμφωνία, όλη η παρέα συμφώνησε: συνάντηση το πρωί, στο λιμάνι της Μύρινας μπροστά στο ιστιοπλοϊκό της παρέας, θα μαγειρέψουμε εν πλω… μοιραστήκανε οι δουλειές, οι προμήθειες και παραγγείλαμε καλό καιρό!!! Τόσο απλά, τόσο όμορφα.
Ποιος αντιστέκεται σε τρελοπαρέα; Ποιος αντιστέκεται σε κεφάτη παρέα; Ποιος αντιστέκεται στους Λημνιούς;
Εγώ πάντως όχι.
Έτσι την άλλη μέρα το πρωί είμασταν όλοι εκεί. Ο Θανάσης (μάγειρας και καπετάνιος), ο Αριστείδης, ο Άρης, ο Βασίλης, ο Ηλίας, ο Μιχάλης, ο Χρήστος, η Γωγώ και εγώ.
Mε τον Μιχάλη Χρυσάφη…
…μάλλον πρέπει να αφήσω το τιμόνι στη Γωγώ, ας πάω να μαγειρέψω με το Θανάση…
Ανοιχτήκαμε δυο μίλια και βγήκαμε στο Ρωμαϊκό γιαλό όπου και μαγειρέψαμε με το Θανάση Τζανέρο τα πιο τέλεια γεμιστά καλαμάρια που έχω γευτεί ποτέ μου!!!
O Χρήστος πάντως τα καταφέρνει με το τιμόνι…
Aφήστε λίγο και εμένα βρε παιδιά, πως θα μάθω;
…ας πούμε πως μια χαρά τα πάω…
Eντάξει… στα δύσκολα ας αναλάβουν οι ειδικοί!
Μαγεία, όμορφα…
Eτοιμασίες στην μίνι αλλά σούπερ οργανωμένη κουζίνα του ιστιοπλοϊκού.
Ο Θανάσης έτοιμος για μαγειρική δράση, βάλε τα δυνατά σου Θανάση, όλοι περιμένουν να φάνε…
Aργούνε τα καλαμαράκια Θανάση, πεινάσαμε…
Aς πιούμε κανένα κρασάκι περιμένοντας από τα περίφημα της Λήμνου.
…έλα Θανάση να σερβίρουμε…
Επιτέλους: καλαμαράκια γεμιστά με καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗΣ και χορταράκια.
Άντε ένα τελευταίο κρασάκι…
Μήπως να με ξεχάσετε εδώ…
Στην κουζίνα της Φωτεινής, χαμογελάστε κορίτσια μου! Χρυσοχέρες μου!
H Φωτεινή ετοιμάζεται να μας μαγειρέψει κόκκορα με φλωμάρια Λήμνου.
Tα περίφημα φλωμάρια της Λήμνου.
Nα βοηθήσω και εγώ;
Η σειρά της Μαρίας να μας μαγειρέψει και να μας δείξει την τέχνη της στο άνοιγμα του φύλλου.
Απολαυστική η Μαρία και η πίτα της ήταν απλά τέλεια!
Στον παραδοσιακό φούρνο ΧΡΥΣΑΦΗ με το Μιχάλη και το Μάκη Χρυσάφη δοκιμάζοντας το περίφημο ψωμί από στάρι μαυραγάνι.
Ο Μάκης μας αποκαλύπτει τα μυστικά του ζυμωτού ψωμιού.