Site icon Ντίνα Νικολάου

Νεότερα δεδομένα για την ευεργετική επίδραση των ελιών στην υγεία

Νεότερα δεδομένα για την ευεργετική επίδραση των ελιών στην υγεία

Νεότερα δεδομένα για την ευεργετική επίδραση των ελιών στην υγεία

Οι ελιές έχουν καλλιεργηθεί σε τμήματα της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και της Συρίας, για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν την παρουσία της ελιάς στην Ισπανία πριν από 6.000-8.000 χρόνια, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το αρχαίο και θρυλικό δέντρο ήταν ιθαγενές σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής.
Η υψηλή περιεκτικότητα των ελιών σε αντιοξειδωτικά (π.χ. ολευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη) και αντιφλεγμονώδη συστατικά (καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ), τους προσδίδει σημαντικές ιδιότητες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.
Ειδικότερα:

Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση ελιών (6-10/ημέρα) μπορούν να συμβάλλουν στη θωράκιση της υγείας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Προκειμένου να επωφεληθείτε από όλες τις ιδιότητες των ελιών να επιλέγετε εκείνες που είναι:

Tip: για εύκολη και συχνή κατανάλωση ελιών μπορείτε να επιλέγετε ελιές που βρίσκονται σε έξυπνες συσκευασίες που ανοιγοκλείνουν.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ & Επιστ/κος Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Exit mobile version