Όσο οι KOUZINA δραστηριότητες εξελίσσονται, όσο οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο «απλώνονται», όσο ολοένα και περισσότεροι καθημερινοί άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα των προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής με τα οποία έρχομαι σε επαφή. Και πιστέψτε με – κάθε φορά μένω έκπληκτη, αφού εκεί που θεωρώ ότι τα έχω γευθεί όλα, εκεί έρχεται μια νέα γευστική ανακάλυψη να ανατρέψει τη θεωρία μου, αναφορικά με την παραγωγή αυτού του υπέροχου πράσινο-γαλάζιου μεσογειακού προορισμού: της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Το ορκύνι, φίλοι μου, είναι ένα ψάρι, που μοιάζει με τόνο, αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ψαρεύεται κάθε Μάιο στον Ακάνθιο Κόλπο (πολύ κοντά στο Άγιον Όρος) από ψαράδες της Ιερισσού, οι οποίοι στη συνέχεια το παστώνουν με εξαιρετική μαεστρία, δημιουργώντας τον πιο απίθανο ουζομεζέ που έχετε ποτέ γευθεί! Πολλοί το βράζουν και στη συνέχεια το μαρινάρουν σε λαδολέμονο, φτιάχνοντας νόστιμη ψαροσαλάτα – είναι πραγματικά μαγικό!
Γι’ αυτό, αν βρεθείτε σε εκείνα τα μέρη, ζητείστε το με πείσμα ή ακόμη καλύτερα απολαύστε το, πίνοντας δροσερό αγιορείτικο τσίπουρο στο beach bar «Ακτή Βουλίτσα» – στις πράσινες παραλίες της Κομίτσας, εκεί που το βουνό συναντά τη θάλασσα και η θάλασσα τις ακτές του Αγίου Όρους.
Θα εκπλαγείτε κι εσείς και θα με θυμηθείτε!