Site icon Ντίνα Νικολάου

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στο Βερμόντ, όπου και αποτελεί τοπικό παραδοσιακό προϊόν). Η… αρρενωπή του γλύκα που δεν σε λιγώνει, η απίθανα καπνιστή του γεύση και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα 100% φυσικό και απόλυτα βιολογικό προϊόν, το κάνουν μια σπάνια λιχουδιά. Και όχι μόνο για τις τηγανίτες!

Γενικά

Αν και τα τελευταία χρόνια δεν το βρίσκω τόσο συχνά στα σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον όσο το έβρισκα πριν λίγα χρόνια, το αναζητώ σε καλά μπακάλικα και ντελί. Συνήθως πωλείται σε μικρά γυάλινα μπουκαλάκια ή σε πλακέ μεταλλικά φλασκιά και, σχεδόν πάντα. Στην ετικέτα φιγουράρει ένα μεγάλο φύλλο σφενταμιού. Το σιρόπι σφενταμιού (maple syrup) είναι μια γκουρμεδιά που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας, παρά την τσιμπημένη τιμή του, κι όχι μόνο για να νοστιμίζετε τις τηγανίτες σας.

Προσοχή όμως γιατί στην αγορά θα βρείτε διάφορα σιρόπια ζάχαρης ή γλυκόζης που στην ετικέτα τους αναγράφεται η φράση «υποκατάστατο σιροπιού σφενταμιού» ή «σιρόπι με άρωμα σφενταμιού» Μακριά από αυτά τα παρασκευάσματα γιατί δεν περιέχουν ίχνος από αυθεντικό σιρόπι σφενταμιού, είναι λιγωτικά γλυκά και ανθυγιεινά.

Πριν το ανοίξετε, το διατηρείτε για πολύ καιρό στο ντουλάπι, σε χώρο μακριά από πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ. Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία, το διατηρείτε στο ψυγείο, σχεδόν επ’ αόριστον (πράγμα δύσκολο γιατί σίγουρα θα το καταναλώσετε σε λίγες μέρες!). Οι γυάλινες συσκευασίες το διατηρούν για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ότι οι μεταλλικές ή οι πλαστικές. Αν παρόλα αυτά, σχηματιστεί μούχλα στην επιφάνειά του, την αφαιρείτε με ένα κουτάλι, σουρώνετε το σιρόπι και το βάζετε να πάρει μια βράση, σε ένα κατσαρολάκι. Το αφήνετε να κρυώσει και το ξαναβάζετε στο ψυγείο.

Η ήπια, καπνιστή γλύκα του όμως δεν περιορίζεται σε γλυκά παρασκευάσματα. Απεναντίας, ταιριάζει σε πολλά πιάτα μαγειρικής. Στα αλμυρά πιάτα το σιρόπι σφενταμιού χαρίζει μια αρρενωπή, γήινη γλύκα. Δοκιμάστε το σε μαρινάδες, αντί για μέλι, σάλτες, μείγματα για γλασάρισμα, βινεγκρέτ. Ταιριάζει υπέροχα με χοιρινό κρέας, με φρέσκο σολομό και με κοτόπουλο. Συνδυάζεται τέλεια σε μείγματα που περιέχουν τζίντζερ ή χρωματιστά πιπέρια, αλλά μπαίνει και σε αρτύματα που περιέχουν ξίδι, μουστάρδα ή σάλτσα σόγιας. Σε γλυκά πιάτα είναι στο στοιχείο του! Χρησιμοποιήστε το σε φρουτοσαλάτες, σε γλυκά σιροπιαστά (ραβανί, γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά), μόνο του ή εμπλουτίζοντας το κλασικό σιρόπι ζάχαρης. Είναι απίθανο σε επικάλυψη τσιζκέικ, σε κρεμ μπρουλέ και σε μπισκότα. Δοκιμάστε να αλείψετε φέτες ψωμιού με βούτυρο και σιρόπι σφενταμιού, αντί για μέλι.

ΑΛΜΥΡΕΣ ΙΔΕΕΣ με σιρόπι σφενταμιού

ΓΛΥΚΕΣ ΙΔΕΕΣ με σιρόπι σφενταμιού

Με τι ταιριάζει το σιρόπι σφενταμιού;

Χοιρινό, μήλα, ξηροί καρποί, λάχανο, πάπια, σκόρδο, τζίντζερ, μυρωδικά, πικάντικα μπαχαρικά, μουστάρδα, λεμόνι, σολομός, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, σάλτσα σόγιας, σπανάκι, ξίδι.

Exit mobile version