Site icon Ντίνα Νικολάου

Για fondue στο Crans Montana στην Ελβετία και Raclette στο Chamonix στη Γαλλία

Για fondue στο Crans Montana στην Ελβετία και Raclette στο Chamonix στη Γαλλία

Για fondue στο Crans Montana στην Ελβετία και Raclette στο Chamonix στη Γαλλία

Διάσημοι χειμερινοί προορισμοί, αλλά και το καλοκαιράκι που βρεθήκαμε εκεί ήταν όμορφα και δροσερά και φυσικά δοκιμάσαμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Όπως ξέρετε μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας τις ανακαλύψεις μου, έτσι θα κάνω και τώρα με το fondue τυριών με τη raclette αλλά και με τη tartiflette. Θα φροντίσω να ανεβάσω στο site στις συνταγές και τις τρείς σπεσιαλιτέ. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μέσα από 3 πιάτα στην Ελβετία και στη Γαλλία!

Στο Crans Montana
Στην καρδιά των Άλπεων το Cran Montana είναι ένα από τα πιο όμορφα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελβετία. Ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με λίμνες, τέλεια σαλέ και υπέροχη θέα.

Στη διαδρομή προς Crans Montana απαραίτητη στάση για τα περίφημα βερίκοκα του Valais.

H πόλη…

Στάση απογευματινή για καφεδάκι και γλυκάκι…

Απολαυστικό φοντύ τυριών σε καρβέλι.

Ελβετική σπεσιαλιτέ με τυριά λιωμένα, συνήθως έμμενταλ και ελβετική γραβιέρα, σε συνδυασμό με κρασί και κιρς. Συνοδεύετε αυστηρά με τσάι ή λευκό κρασί, επιβάλετε να αποφύγουμε το νερό γιατί η δυσπεψία που θα ακολουθήσει θα σας βασανίσει και θα μειώσει τη γευστική εμπειρία… ως γνωστόν το σώμα θυμάται.

Στο Chamonix
Το Chamonix είναι  ένα εξαιρετικό μέρος για το χειμώνα αλλά και για το καλοκαίρι. Ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στον κόσμο το MONT BLANC (το ψηλότερο βουνό της Δυτικής Ευρώπης) και απίστευτες πίστες για σκι με θέα την κοιλάδα του Chamonix.

ΜΟΝΤ BLANC…

Το Chamonix είναι η πρώτη πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 1924.

Αγοράζοντας τυριά και αλλαντικά…

Tο ξακουστό και νοστιμότατο beaufort…

Τυριά της περιοχής που αξίζει να δοκιμάσετε (reblochon, Brillat Savarin, beaufort, emmental).

Αλλαντικά!!! avec moderation που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι…

Λουκάνικο αγριογούρουνου και λουκάνικο αγριογούρουνου με μύρτιλα.

Raclette, είναι ένα παραδοσιακό τυρί προστατευόμενης προέλευσης από το καντόνι Valais… Στην Ελβετία (Canton du Valais) αλλά έχουμε raclette και στη Γαλλία (Auvergne, Savoie, Bretagne).

Σε ένα ειδικό μηχάνημα με 2 πλάκες με ηλεκτρικές αντιστάσεις τοποθετούμε το τυρί, το οποίο αρχίζει και λιώνει σιγά σιγά… και αρχίζει να κυλάει (κόλαση!!!) το λιωμένο τυρί το παίρνουμε με βραστές πατατούλες ή μπουκίτσες από ψωμάκι ή κομματάκια από λουκάνικο ή κομματάκια από άλλα αλλαντικά.

Αλλαντικά για τη ρακλέτ…

Τα γκρατάν με πατάτες βραστές, κρεμμύδι και λαρδί (άλλη αμαρτία…) συνήθως σερβίρετε με πράσινη σαλάτα (για άλλοθι!)

Exit mobile version