Σου (Chou) για τους Γάλλους… Κόε (Kohl) για τους Γερμανούς, Καπούστα (капуста) για τους Ρώσους… Και για τους Έλληνες; Μάπα… Περιφρονητικό όνομα για ένα λαχανικό που όμως, δεν το περιφρονούμε καθόλου. Αν σκεφτείτε με πόσους τρόπους το χρησιμοποιούμε –ωμό, βραστό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα- θεωρώ ότι είναι από τα αγαπημένα μας…
Είναι από τα πλέον φτηνά και νόστιμα υλικά που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα γεύμα (π.χ. λαχανοντολμάδες) αλλά και να συμμετέχουν και σε όλους τους βοηθητικούς ρόλους (τουρσί, σαλάτα, λαχανόρυζο).
Τελικά, την αγαπάμε την μάπα και νομίζω ότι την τιμάμε όπως της αξίζει, σε όλα μας τα τραπέζια… Καθημερινά και γιορτινά…
Οι πιο γνωστές ποικιλίες
Άσπρο: Μεσαία ή μεγάλα στρογγυλά λάχανα με λεία φύλλα χωρίς νεύρα. Το λάχανο αυτό έχει δύο κατηγορίες. Το σφιχτό, σκληρό λάχανο που συνήθως το προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το «αφράτο» που το χρησιμοποιούμε κυρίως για τους ντολμάδες ή ακόμα και για να το γεμίσουμε.
Πράσινο σγουρό: Λάχανο με σκούρο πράσινο φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι ιδιαίτερα νευρώδη και δεν δίνουν το γνωστό στρογγυλό σχήμα του λάχανου, αλλά μοιάζουν περισσότερο με λαχανίδα.
Κόκκινο: Βαθυκόκκινα ή μοβ λάχανα με ιδιαίτερα σκληρά φύλλα και πολύ σφιχτά. Συνήθως δεν μεγαλώνουν πολύ.
Της Σαβοϊας: Λάχανο με σκούρα πράσινα, κατσαρά και ιδιαίτερα νευρώδη φύλλα.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μια μικρογραφία των μεγάλων λάχανων με σφιχτά φύλλα. Τα αγαπούν πολύ στην βόρεια Ευρώπη.
Πως να τα διαλέξετε
Απλά τα πράγματα. Αν θέλετε λάχανο για λαχανοντολμάδες ή για να το κάνετε γεμιστό, πρέπει να διαλέξετε ένα λάχανο αφράτο, ελαφρύ, με χαλαρό φύλλωμα. Αν θέλετε λάχανο για σαλάτα ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή, διαλέγετε λάχανο σφιχτό, βαρύ, σκληρό.
Κάθε μάπα στη σωστή της θέση
Άσπρο λάχανο (αφράτο): Λαχανοντολμάδες, τουρσί με ολόκληρα φύλλα, γεμιστό, γιαχνί, με κρέας, με κοτόπουλο, λαχανόρυζο.
Άσπρο λάχανο (σφιχτό): Σαλάτες, ξινολάχανο, στην κατσαρόλα με κρεατικά.
Κόκκινο λάχανο: Σαλάτες, τουρσί.
Βρυξελλών: Κυρίως σοταρισμένα ως συνοδευτικό σε κρέατα.