Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ζεστή σαλάτα με σπιτικό ξινολάχανο

Ζεστή σαλάτα με σπιτικό ξινολάχανο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Courses
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 σχετικά μεγάλο άσπρο λάχανο (ή 2 μικρότερα), βάρους περίπου 2½ κιλών
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 250 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 250 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι πιπεριού
  • 5 - 6 ελαφρώς σπασμένα κεδροκούκουτσα
  • 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι κόλιανδρου
  • 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Αφαιρώ τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω στα τέσσερα. Με βαθιές κωνικές τομές αποκόβω το κοτσάνι από κάθε κομμάτι και το κόβω σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Στη συνέχεια ψιλοκόβω τα φύλλα, όπως για σαλάτα και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα κομμένα κοτσάνια. Από πάνω απλώνω τις ροδέλες κρεμμυδιού και περιχύνω με το κρασί και το ξίδι. Τέλος, ρίχνω τους κόκκους πιπεριού, τα κεδροκούκουτσα, τους σπόρους κόλιανδρου και αλάτι. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 1 ώρα.
  2. Στο μεταξύ, βάζω να κάψει καλά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνω τις λωρίδες του μπέικον. Τις τηγανίζω για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις αφήνω κατά μέρος.

  3. Βγάζω το μαγειρεμένο λάχανο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρω σε μια βαθιά πιατέλα. Δεν χρειάζεται να το στραγγίξω σχολαστικά, μιας και το υγρό της κατσαρόλας είναι πολύ νόστιμο. Περιχύνω με το ελαιόλαδο, ρίχνω λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από πάνω σκορπίζω το τηγανισμένο μπέικον. Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως, ζεστή.

Keywords: σαλατα σπιτικο ξινολαχανο

Σας ευχαριστώ!