Βάζω το χταπόδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, σκέτο, χωρίς κανένα υγρό ή λάδι. Προσθέτω την κανέλα, τα μπαχάρια, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύω το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 35 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαλακώσει ελαφρώς.
Στη συνέχεια το βγάζω με προσοχή από την κατσαρόλα και το μεταφέρω σε μεγάλο ξύλο κοπής. Το κόβω σε μέτρια κομμάτια, το ξαναβάζω στην κατσαρόλα και ζεσταίνω το μείγμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι τα υγρά να πάρουν μια βράση. Σβήνω με το κονιάκ και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, την κέτσαπ, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω καυτό νερό ώσπου η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση της κατσαρόλας.
Όταν πάρει μια βράση προσθέτω το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύω καλά. Μετριάζω κάπως τη φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το μακαρονάκι να μαλακώσει και η σάλτσα να μελώσει. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και σερβίρω. Το φαγάκι αυτό τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.
Σας ευχαριστώ!