Σε ένα μπολ βάζω το χταπόδι, καλά πλυμένο, καθαρισμένο και στεγνωμένο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καίω για 2-3 λεπτά το πιπέρι, το κέδρο, το κόλιανδρο και το μαραθόσπορο για να τα ζωντανέψω. Μετά τα αφήνω να κρυώσουν και τα προσθέτω μαζί με το λάδι στο χταπόδι. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη το μπολ και αφήνω το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Βγάζω το μπολ από το ψυγείο, αφήνω το μίγμα να περάσει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτω τις σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη και βάζω τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το χταπόδι χαμηλώνω τη φωτιά και το σιγοβράζω για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κανονικά θα πρέπει το χταπόδι να είναι μαλακό και ζουμερό, αν βλέπω και κρατάει ακόμη το αφήνω 15 λεπτά ακόμη. Όταν είναι έτοιμο με μια πιρούνα το αποσύρω από τη κατσαρόλα το βάζω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Το σερβίρω αμέσως με ξύσμα και χυμό λεμονιού. Τα περιχύνω με λίγο πετιμέζι ή λίγο βαλσαμικό.
Αν το καταναλώσουμε κρύο καλό θα είναι να του βάλουμε λίγο από το λάδι της κατσαρόλας. Το λάδι της κατσαρόλας το κρατάμε σαν αρωματικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στα ρύζια, στα ζυμαρικά, στις πίτσες ή ακόμη και στα σπιτικά ψωμάκια. Μπορούμε δε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο χταπόδι στο λάδι που μαγειρεύτηκε για 1 εβδομάδα. Γι αυτό το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο το κλείνουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο.
Σας ευχαριστώ!