Print Options:

Χορτόπιτα με σύγκλινο Λακωνίας

Ανοιχτή πίτα με χόρτα και σύγκλινο Λακωνίας
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 30 30 mins Cook Time: 40 40 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 8
Υλικά
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, ραδίκια, λάπατα, κ.λπ.)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σφέλα (100 γρ. τριμμένη – 100 γρ. σε κύβους)
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά
  • 100 ml ελαιόλαδο (για τα χόρτα και το άλειμμα των φύλλων)
  • 150 γρ. σύγκλινο Μάνης, κομμένο σε κύβους
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζω, πλένω και στεγνώνω τα χόρτα. Τα ψιλοκόβω και τα ενώνω σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζω 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα χόρτα και τα ανακατεύω μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Αποσύρω από τη φωτιά και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα υγρά τους.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Λαδώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22-24 εκ. Λαδώνω ένα-ένα τα φύλλα κρούστας και τα στρώνω στη φόρμα, αφήνοντας να εξέχουν από τα τοιχώματα.

  3. Ανοιχτή πίτα με χόρτα

    Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτω το γιαούρτι, την τριμμένη σφέλα, το κασέρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όχι αλάτι). Προσθέτω τα χόρτα και το σύγκλινο και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και σκορπίζω τους κύβους της σφέλας.
    Ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Note

Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ

Keywords: πίτα, παραδοσιακή πίτα, χόρτα, φύλλο κρούστας σύγκλινο, σφέλα, κασέρι, γιαούρτι, μάραθο, χορτόπιτα,

Σας ευχαριστώ!