Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χοιρινό Χριστουγεννιάτικο με πορτοκάλι

Χοιρινό Χριστουγεννιάτικο με πορτοκάλι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 105 λεπ Rest Time: 4 ώρα Total Time: 6 ώρες
Servings 6
Υλικά
  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • Για τη μαρινάδα
  • χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά
  • χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 200 ml γλυκό κρασί ΣΑΜΟΣ
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κύβος λαχανικών, θρυμματισμένος
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)
  • Για τις πατάτες
  • 1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 150 γρ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 150 γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 - 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  3. Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

  4. Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.

  5. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.

Keywords: χοιρινό χριστουγεννιάτικο με πορτοκάλι

Σας ευχαριστώ!