Print Options:

Χοιρινό ρολό με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα γραβιέρας

Χοιρινό ρολό με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα γραβιέρας
Cooking Method
Time
Cook Time: 30 30 mins Rest Time: 90 90 mins Total Time: 2 hrs
Servings 6
Υλικά
  • 1 ρολό χοιρινό περίπου 1 ½ κιλό, γεμιστό με γραβιέρα, Μπούμπας
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • Για τα μήλα
  • 12-14 φιρίκια, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα γραβιέρας
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος Light
  • 100 ml γάλα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 400 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, καβουρδισμένο
Εκτέλεση
    Για το ρολό
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C ψήσιμο πάνω κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύω το βούτυρο, το σκόρδο, το πιπέρι και αλάτι. Αλείφω το ρολό με το μείγμα και το τυλίγω σε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Βάζω το ρολό στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ανοίγω το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Βγάζω το ρολό από το φούρνο και το διατηρώ ζεστό. Σουρώνω σε ένα κατσαρολάκι τα ζουμάκια του ψησίματος και τα κρατάω για τη σάλτσα.

  2. Για τα μήλα
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Βάζω τα μήλα σε μονή στρώση με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακινώντας το τηγάνι. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν.

  4. Για την σάλτσα γραβιέρας
  5. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τα ζουμάκια από το ψήσιμο του ρολού και το βούτυρο και τα ζεσταίνω μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Προσθέτω την γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και προσθέτω το διαλυμένο κορν φλάουρ. Ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά.

  6. Για το σερβίρισμα
  7. Χοιρινό ρολό με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα γραβιέρας

    Βράζω τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζω και τις ραντίζω με το καβουρδισμένο βούτυρο.
    Μοιράζω στα πιάτα τις χυλοπίτες, από 2-3 καραμελωμένα φιρίκια και το ρολό, κομμένο σε χοντρές φέτες. Περιχύνω με σάλτσα γραβιέρας και σερβίρω.

Keywords: Χοιρινό,ρολό,με,καραμελωμένα,μήλα,και,σάλτσα,γραβιέρας

Σας ευχαριστώ!