Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C με αέρα. Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνω τα μήλα και σοτάρω ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά.
Τοποθετώ τη σπάλα σε μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι την ανοίγω σε ορθογώνιο. Αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και απλώνω τις φέτες μπέικον. Αδειάζω τους κύβους των μήλων και τους απλώνω σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζω με το κύμινο και το δυόσμο, κλείνω τη σπάλα σε ρολό και δένω με σπάγκο κουζίνας.
Κόβω τα κρεμμύδια στη μέση και τα τοποθετώ σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Βάζω το χοιρινό επάνω στα κρεμμύδια, σκορπίζω τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το ξύλο κανέλας ραντίζω με το ελαιόλαδο και προσθέτω λίγο νερό στο ταψί. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ελέγχω τακτικά μήπως χρειάζεται λίγο νερό, έτσι ώστε να μην καούν τα κρεμμύδια και τα αποξηραμένα φρούτα.
Αποσύρω το ταψί από το φούρνο, βγάζω το χοιρινό και το αφήνω σκεπασμένο σε μια πιατέλα. Με ένα κουτάλι, αφαιρώ όσο περισσότερο λίπος υπάρχει στο ταψί και μεταφέρω τα κρεμμύδια, τα αποξηραμένα φρούτα και τα ζουμάκια σε ένα μπλέντερ. Πολτοποιώ τα υλικά, προσθέτοντας 50 ml νερό. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι, διορθώνω το αλατοπίπερο και βράζω για 5 λεπτά μέχρι να δέσει.
Σερβίρω το χοιρινό κομμένο σε χοντρές φέτες, σκορπίζω λίγα αποξηραμένα φρούτα και ραντίζω με τη σάλτσα του.
Σας ευχαριστώ!