Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χοιρινά μπιφτέκια αφράτα, με πατάτες στη γάστρα

Χοιρινά μπιφτέκια αφράτα, με πατάτες στη γάστρα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 50 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τον κιμά
  • 2 – 3 φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου (2 – 3 ημερών), χωρίς την κόρα
  • 300 ml γάλα
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 – 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (αν χρειαστεί)
  • Για τις πατάτες
  • 6 - 7 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τον κιμά
  1. Μουσκεύω την ψίχα ψωμιού στο γάλα, για 5 λεπτά και τις στύβω πολύ καλά με τα χέρια μας (κρατάμε το γάλα κατά μέρος). Βάζω την ψίχα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τον κιμά, το κρεμμύδι, τα καρότα, τα αυγά, τη μουστάρδα, τη  ρίγανη και τον δυόσμο.

  2. Στο γάλα που άφησα  κατά μέρος ρίχνω το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και αρχίζω να ζυμώνω καλά τα υλικά με τα χέρια μου, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και σχετικά ζουμερό. Αν όμως προκύψει υδαρές, προσθέτω 2 - 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνω για λίγο ακόμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρώς και να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  3. Για τις πατάτες
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζω τις φέτες πατάτας, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.

  5. Για το ψήσιμο
  6. Απλώνω ομοιόμορφα τις φέτες πατάτες σε μια γάστρα (ή σε ένα ευρύχωρο, βαθύ ταψί). Σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο) και ψήνω τις πατάτες για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

  7. Πλάθω με το μείγμα του κιμά 4 μπιφτέκια μεγάλου μεγέθους (ή 8 μικρότερα), αλείφοντας τακτικά τα χέρια μου με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλάνε στο μείγμα. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, το ξεσκεπάζω και βάζω προσεκτικά τα μπιφτέκια επάνω στις φέτες πατάτας. Ξαναβάζω το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσω και ψήνω για 15 λεπτά. Γυρίζω προσεκτικά τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
    Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Keywords: χοιρινά μπιφτέκια αφράτα με πατάτες

Σας ευχαριστώ!