Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χιουροπασπαλάς με πολέντα

Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 80 λεπ Total Time: 1 ώρα 35 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 600 γρ. χοιρινό ψαχνό (από μπούτι σπάλα) ψιλοκομμένο σαν μεγάλα κρεμμύδια
  • 300 γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 100 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για την πολέντα
  • 250 γρ. πολέντα
  • 1.000 ml ζωμό λαχανικών
  • 150 γρ. σφέλα, ψιλοτριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τα κρέατα (χοιρινό, συκωτάκια, σύγκλινο) και σοτάρω για 6-8 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Ανακατεύω για 1-2 λεπτά και προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τόσο νερό, όσο να σκεπάσει το κρέας, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να μαγειρευτεί για 1 ώρα.
    Σερβίρω την πολέντα σε μεγάλη πιατέλα και απλώνω από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.

  2. Για την πολέντα
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζω το ζωμό λαχανικών, αλατίζω ελαφρά και αφήνω να ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνω πασπαλιστά την πολέντα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο ζωμό. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη σφέλα, το βούτυρο και μπόλικο πιπέρι.

Note

Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ

Keywords: χιουροπασπαλάς, πολέντα, χοιρινό, συκωτάκια, σύγκλινο, σφέλα,

Σας ευχαριστώ!