Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν πάρουν βράση, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώνω τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύω το μίγμα για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να πήξει ο χαλβάς.
Αποσύρω τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτω το κονιάκ ή το λικέρ και την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύω με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Παίρνω ένα ταψάκι για μάφινς και βάζω σε κάθε θέση του ένα χάρτινο φορμάκι για μάφινς.
Μοιράζω το μίγμα του χαλβά, ισιώνω την επιφάνεια τους και σκεπάζω όλο το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη. Βάζω στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει ο χαλβάς.
Ξεφορμάρω τον χαλβά και αφαιρώ την χάρτινη θήκη. Στολίζω με τα τρίμματα και το σιρόπι σοκολάτας και σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!