Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

χαλβας πολιτικος με σταφιδες και κουκουναρι

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Courses
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 5 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 46 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Νηστίσιμος, εξαιρετικά μυρωδάτος, κλασικός! Ο χαλβάς δεν λείπει από τη νηστεία της Σαρακοστής και όχι μόνο. Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα κουκουνάρια με ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή τα παραλείπουμε εντελώς.
Υλικά
    Για το σιρόπι
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
  • 300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 3 κουτ. σούπας κοπανισμένη σταφίδες κορινθιακές (μαύρες) και ξανθές
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 – 4 λεπτά στο γκριλ
  • λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
  • φλούδα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα, ζεματισμένες για 3 λεπτά σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένες
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
Οδηγίες
    Για το σιρόπι:
  1. blank Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
  2. Για το χαλβά:
  3. blank Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τις στραγγισμένες λωρίδες από φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύω για 1 – 2 λεπτά.
  4. blankΑποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
  5. blankΞαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  6. blankΑποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 – 6 λεπτά.
  7. blankΜοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
  8. blankΤον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 6


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: χαλβας πολιτικος σταφιδες κουκουναρι

Σας ευχαριστώ!