Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Βλητόπιτα με κιμά

Βλητόπιτα με κιμά
<!-- [lt_recipe name="ΒΛΙΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ" servings="6-8" prep_time="30M" cook_time="1H" summary="Τα ταπεινά βλίτα γίνονται βάση για μια χορταστική πίτα με κιμά και τυριά. Αν δεν σας αρέσει η φέτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή μανούρι. Θα γίνει εξίσου νόστιμη." print="yes" ingredients="Για τη ζύμη;6 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό;½ φλιτζάνι ελαιόλαδο;1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό;1 κουτ. γλυκού αλάτι;2½ - 3 φλιτζάνια νερό, περίπου;Για τη γέμιση;1 κιλό βλίτα;400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο;1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο;2 φλιτζάνια φέτα, τριμμένη;1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο;4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, καλά χτυπημένα;5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι. Προσθέτω το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αυγό και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να σταθεί για ½ ώρα. ;Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγω τις ζύμες σε δύο χοντρά φύλλα και τα σκεπάζω για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.;Για τη γέμιση: Καθαρίζω και πλένω τα βλίτα. Τα στραγγίζω και τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Τα βάζω σε λεκάνη, τα αλατίζω και τα τρίβω με τα χέρια μου να στραγγίξουν τα νερά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κιμά και τον καβουρδίζω ελαφρά. Ρίχνω λίγο νεράκι και τον αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνω, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς. ;Προσθέτω τα τυριά και τα χτυπημένα αυγά. ;Στρώνω το μεγαλύτερο φύλλο, στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω καλά. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και ενώνω τα δύο φύλλα στις άκρες του ταψιού να κολλήσουν καλά. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να την αλείψετε και με αυγό χτυπημένο) και την χαράζω.;Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4.5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ - 3 φλιτζάνια νερό, περίπου
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό βλήτα
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φέτα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, καλά χτυπημένα
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι. Προσθέτω το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αυγό και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να σταθεί για ½ ώρα.

  2. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγω τις ζύμες σε δύο χοντρά φύλλα και τα σκεπάζω για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.

  3. Για τη γέμιση
  4. Καθαρίζω και πλένω τα βλήτα. Τα στραγγίζω και τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Τα βάζω σε λεκάνη, τα αλατίζω και τα τρίβω με τα χέρια μου να στραγγίξουν τα νερά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κιμά και τον καβουρδίζω ελαφρά. Ρίχνω λίγο νεράκι και τον αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνω, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
    Προσθέτω τα τυριά και τα χτυπημένα αυγά.

  5. Στρώνω το μεγαλύτερο φύλλο, στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω καλά. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και ενώνω τα δύο φύλλα στις άκρες του ταψιού να κολλήσουν καλά. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να την αλείψετε και με αυγό χτυπημένο) και την χαράζω.
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.

Keywords: βλιτόπιτα με κιμά

Σας ευχαριστώ!