Print Options:

Βασιλόπιτα ποντιακή

Βασιλόπιτα ποντιακή
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 1 hr Rest Time: 1 hr Total Time: 2 hrs 30 mins
Servings 10
Υλικά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 – 26 γρ.)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένη
  • 3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
  • μια πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το λιωμένο Βιτάμ (ή το βούτυρο), τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

  3. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.

  5. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 - 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.

  6. Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.

  7. Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Keywords: βασιλόπιτα ποντιακή
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/vasilopita-pontiaki/

Σας ευχαριστώ!