Print Options:

Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας

Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας
Υλικά
    Για το κέικ
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Δάκου
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • Για την καραμέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 180 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
    Για την καραμέλα
  1. Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά για 5-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

  2. Ρίχνω με προσοχή την κρέμα και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα σε μια κανάτα.

  3. Για το κέικ
  4. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίχνω στη φόρμα τη μισή ποσότητα του κέικ και ραντίζω με λίγη από την καραμέλα. Ανακατεύω ελαφρώς με ένα σουβλί και καλύπτω με το υπόλοιπο κέικ. Ρίχνω και πάλι λίγη καραμέλα και ανακατεύω ελαφρώς με το σουβλί.

  6. Ψήνω τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Την αφήνω να κρυώσει και ραντίζω με την υπόλοιπη καραμέλα. Αν θέλετε στολίζετε με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Keywords: Βασιλόπιτα,κέικ,με,νερά,καραμέλας
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/vasilopita-cake-me-nera-karamelas/

Σας ευχαριστώ!