Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Βαρένικα ποντιακά

Βαρένικα ποντιακά
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250-300 ml νερό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1 αυγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Ψιλοκομμένος δυόσμος
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω όλο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το αυγό, 250 ml από το νερό και το αλάτι. Ξεκινάω να ζυμώνω τα υλικά και αν δω ότι είναι πολύ στεγνό το μείγμα, συμπληρώνω λίγο από το νερό. Ζυμώνω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά.

  4. Για τα βαρένικα
  5. Κόβω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο και τοποθετώ ένα κομμάτι ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγω σε λεπτό, στρογγυό φύλλο (όσο πιο λεπτό μπορώ) όπως κάνω για το φύλλο της πίτας. Με ένα ποτήρι του νερού, κόβω μικρά δισκάκια ζύμης. Βάζω από 1 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Αλείφω με λίγο νερό τις άκρες του δίσκου και κλείνω καλά. Μεταφέρω τα έτοιμα βαρένικα σε μια λαμαρίνα και τα κρατάω σκεπασμένα μέχρι να έρθει η ώρα να τα μαγειρέψω. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.

  6. Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Τοποθετώ επάνω στην κατσαρόλα το ειδικό μπαμπού σκεύος* για το άτμισμα ή εναλλακτικά τοποθετώ το σουρωτήρι. Προσοχή! Ούτε το μπαμπού, αλλά ούτε και το σουρωτήρι πρέπει να ακουμπά στο νερό. Βάζω μια σειρά από βαρένικα, σκεπάζω με το καπάκι και τα μαγειρεύω στον ατμό για 20-25 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του φύλλου που θα ανοίξετε).

  7. Σερβίρισμα
  8. Σε ένα μπρίκι βάζω το βούτυρο και το ζεσταίνω μέχρι να κάψει καλά. Σερβίρω τα βαρένικα σε μια πιατέλα, ραντίζω με το καμένο βούτυρο και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο δυόσμο. Σερβίρω με σάλτσα ντομάτας.

Note

*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εναλλακτικά, μπορούμε να βράσουμε τα βαρένικα. Βάζουμε πολύ νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αρκετό αλάτι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε λίγα λίγα τα βαρένικα. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τα επόμενα. Δεν βάζουμε όλα τα ζυμαρικά μαζί γιατί θα σταματήσει ο βρασμός του νερού και θα λασπώσουν.

Keywords: Βαρένικα,ποντιακά

Σας ευχαριστώ!