Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τυρόπιτα ελαφριά με κατίκι

Τυρόπιτα ελαφριά με κατίκι
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
  • 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. κατίκι
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. κατσικίσια φέτα
  • 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Γέμιση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.

  2. Πίτα
  3. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί  με διάμετρο 28 - 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.

  4. Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
    Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Keywords: τυροπιτα ελαφρια κατικι

Σας ευχαριστώ!