Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τυρόπιτα ανοιχτή με ζύμη πεϊνιρλί

Τυρόπιτα ανοιχτή με ζύμη πεϊνιρλί
Αξιολογήσεις 4.5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • ¾ - 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ όπου πωλείται συσκευασμένη σε μικρά πακετάκια των 25 γρ.)
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml γάλα, ζεστό αλλά όχι καυτό
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ βάζω τα ¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι και προσθέτω το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι τα υλικά αρχικά να αναμειχθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνω για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.

  3. Για τη γέμιση
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο, μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω πασπαλιστά το κορν φλάουρ και το ανακατεύω ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτω το ζεστό γάλα και συνεχίζω το έντονο ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια που θα σχηματιστούν. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα τριμμένα τυριά, τα χτυπημένα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα.

  5. Για την πίτα
  6. Βάζω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγω σε φύλλο με διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Τη στρώνω στο λαδωμένο ταψί, εφαρμόζοντάς την καλά και στα τοιχώματα.

  7. Αδειάζω στο ταψί τη γέμιση και το βάζω στο φούρνο. Ψήνω την τυρόπιτα για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρω χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Keywords: τυροπιτα ανοιχτη ζυμη πεϊνιρλι

Σας ευχαριστώ!