Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Tσουρεκάκι αλμυρό

Tσουρεκάκι αλμυρό
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες
Servings 6
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 3 αυγά
  • 250 ml γάλα, χλιαρό
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • Για επάλειψη
  • 1 αυγό
  • Για πασπάλισμα
  • 50 γρ. σουσάμι μαύρο
  • 50 γρ. παπαρουνόσπορο
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ διαλύω τη μαγιά με 40 γρ. χλιαρό γάλα και μισή κουταλιά αλεύρι και αφήνω το μίγμα στην άκρη για να αφρίσει.
    Ανακατεύω σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον κόλιανδρο. Προσθέτω το μίγμα της μαγιάς, ρίχνω το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύω.

  2. Χτυπάω ελαφρά τα αυγά και προσθέτω το βούτυρο. Ρίχνω το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και αρχίζω να ζυμώνω μέχρι το ζυμαράκι μου να πατιέται με το δάχτυλο και να επανέρχεται.

  3. Σκεπάζω το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    Ξαναζυμώνω για λίγο και πλάθω τα τσουρεκάκια μου σε σχήμα σαλίγκαρου ή ότι άλλο σχήμα θέλω.
    Βάζω τα τσουρεκάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τα σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

  4. Τα αλείφω με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τα πασπαλίζω με το μαυροσούσαμο, τον παπαρουνόσπορο και το χοντρό αλάτι.
    Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Keywords: Tσουρεκάκι,αλμυρό

Σας ευχαριστώ!