Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φράουλα

τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα
<!-- [lt_recipe name=|ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ & ΦΡΑΟΥΛΑ| servings=|2 τσουρέκια| prep_time=|20M| cook_time=|30M| total_time=|1H30M| summary=|Αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι γεμιστό με δύο γεύσεις, σπιτική πραλίνα και μαρμελάδα φράουλα.| print=|yes| ingredients=|Για τη ζύμη:;500 γρ. αλεύρι super για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ;3 γρ. αλάτι;2 γρ. μαστίχα;4 γρ. μαχλέπι;2 αυγά;70 ml γάλα εβαπορέ;100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA;150 γρ. ζάχαρη;35 γρ. μαγιά νωπή;Ξύσμα από 1 πορτοκάλι;Χυμό από 1 πορτοκάλι;80 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο και κρυωμένο;½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας;2 ασπράδια αυγού, για το άλειμμα;Για τη γέμιση:;Πραλίνα ή μαρμελάδα φράουλα;Για την πραλίνα:;200 γρ. ζάχαρη;150 γρ. αμύγδαλα;150 γρ. φουντούκια;2 κουτ. σούπας νερό;1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας| ]Για την πραλίνα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στα μισά του χρόνου ψησίματος, ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αδειάζω τα φουντούκια σε μια πετσέτα. Τα τρίβω δυνατά για να φύγουν τα φλούδια τους. Μεταφέρω τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα αφήνω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αδειάζω τα υλικά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, τα απλώνω και τα αφήνω να κρυώσουν και να σκληρύνουν. Σπάω την καραμέλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στην κουζινομηχανή. Προσθέτω τη βανίλια και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.;Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά, τον χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλλάζω εξάρτημα στην κουζινομηχανή και προσαρμόζω τον γάντζο. Τρίβω με τα χέρια μου την μαγιά απευθείας στο μείγμα και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ενώ δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι όλα τα υλικά να να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη (η ζύμη ακόμη θα είναι τραχιά) αρχίζω να ρίχνω σε αργή ροή το λιωμένο βούτυρο και αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να είναι λεία και γυαλιστερή. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κόβω τη ζύμη πρώτα σε 2 ίσα μέρη κρατάω το πρώτο μισό κομμάτι μπροστά μου και το άλλο το αφήνω στην άκρη.;Κόβω το κομμάτι της ζύμης που έχω μπροστά μου σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο και ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε μακριά και στενή λωρίδα. Αλείφω τη λωρίδα με σπιτική πραλίνα και τυλίγω (από την στενή πλευρά) σε ένα ρολό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Απλώνω μια ποσότητα μαρμελάδα φράουλα και στην άκρη της λωρίδας τοποθετώ το πρώτο ρολό. Τυλίγω ξανά σε ρολό και το αφήνω στην άκρη. Ανοίγω και το τρίτο κομμάτι ζύμης και απλώνω και πάλι μια ποσότητα πραλίνας. Τοποθετώ το χοντρό ρολό στην άκρη της τελευταίας λωρίδας και με προσοχή τυλίγω. Μεταφέρω το μεγάλο ρολό σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Αφήνω τα τσουρέκια για 20 λεπτά να φουσκώσουν. ;Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Αλείφω τα τσουρέκια με λίγο χτυπημένο ασπράδι και τα ψήνω για 30 λεπτά. Αν θέλετε, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμη ζεστά, μπορείτε να τα αλείψετε με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν.[/lt_recipe] -->

Αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι γεμιστό με δύο γεύσεις, σπιτική πραλίνα και μαρμελάδα φράουλα.

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 51 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι γεμιστό με δύο γεύσεις, σπιτική πραλίνα και μαρμελάδα φράουλα.
Υλικά
    Για τη ζύμη:
    Για τη γέμιση:
    Για την πραλίνα:
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. αλεύρι super για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 3 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 4 γρ. μαχλέπι
  • 2 αυγά
  • 70 ml γάλα εβαπορέ
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. μαγιά νωπή
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 80 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο και κρυωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ασπράδια αυγού, για το άλειμμα
  • Πραλίνα ή μαρμελάδα φράουλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αμύγδαλα
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
    Για την πραλίνα:
  1. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στα μισά του χρόνου ψησίματος, ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αδειάζω τα φουντούκια σε μια πετσέτα. Τα τρίβω δυνατά για να φύγουν τα φλούδια τους. Μεταφέρω τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα αφήνω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αδειάζω τα υλικά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, τα απλώνω και τα αφήνω να κρυώσουν και να σκληρύνουν. Σπάω την καραμέλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στην κουζινομηχανή. Προσθέτω τη βανίλια και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.
  2. Για τη ζύμη:
  3. blank Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά, τον χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλλάζω εξάρτημα στην κουζινομηχανή και προσαρμόζω τον γάντζο. Τρίβω με τα χέρια μου την μαγιά απευθείας στο μείγμα και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ενώ δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι όλα τα υλικά να να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη (η ζύμη ακόμη θα είναι τραχιά) αρχίζω να ρίχνω σε αργή ροή το λιωμένο βούτυρο και αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να είναι λεία και γυαλιστερή. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κόβω τη ζύμη πρώτα σε 2 ίσα μέρη κρατάω το πρώτο μισό κομμάτι μπροστά μου και το άλλο το αφήνω στην άκρη.
  4. blankΚόβω το κομμάτι της ζύμης που έχω μπροστά μου σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο και ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε μακριά και στενή λωρίδα. Αλείφω τη λωρίδα με σπιτική πραλίνα και τυλίγω (από την στενή πλευρά) σε ένα ρολό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Απλώνω μια ποσότητα μαρμελάδα φράουλα και στην άκρη της λωρίδας τοποθετώ το πρώτο ρολό. Τυλίγω ξανά σε ρολό και το αφήνω στην άκρη. Ανοίγω και το τρίτο κομμάτι ζύμης και απλώνω και πάλι μια ποσότητα πραλίνας. Τοποθετώ το χοντρό ρολό στην άκρη της τελευταίας λωρίδας και με προσοχή τυλίγω. Μεταφέρω το μεγάλο ρολό σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Αφήνω τα τσουρέκια για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
  5. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Αλείφω τα τσουρέκια με λίγο χτυπημένο ασπράδι και τα ψήνω για 30 λεπτά. Αν θέλετε, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμη ζεστά, μπορείτε να τα αλείψετε με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν.
Keywords: τσουρέκι γεμιστό πραλίνα φράουλα

Σας ευχαριστώ!