Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τριανταφυλλένια φραουλομηλοπιτάκια

Τριανταφυλλένια φραουλομηλοπιτάκια
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 12
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 250 γρ. Φυλλαράκια Ζύμη Ψαχνών (24 φυλλαράκια) ή 250 γρ. φύλλο κρούστας Ζύμη Ψαχνών (12 φύλλα)
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 5 μήλα κόκκινα
  • 500 γρ. φράουλες φρέσκες
  • 200 γρ. μαρμελάδα μήλο
  • 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Πλένω και σκουπίζω τα μήλα. Κόβω τα μήλα στα τέσσερα και αφαιρώ τους πυρήνες. Κόβω το κάθε τέταρτο μήλου σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλιοστών. Περιχύνω τις φετούλες με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω να πάρει βράση το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το σιρόπι προσθέτω τα φετάκια μήλου για 1-2 λεπτά. Τα αποσύρω από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα.

  3. Βουτυρώνω τις θήκες για μάφινς και προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
    Mεταφέρω τις μαρμελάδες σε δύο διαφορετικά κορνέ ζαχαροπλαστικής.
    Πλένω, σκουπίζω και καθαρίζω τις φράουλες και τις κόβω σε λεπτά φετάκια.

  4. Με φυλλαράκια
  5. Απλώνω στον πάγκο της κουζίνας ένα φυλλαράκι και με ένα πινέλο το βουτυρώνω.

  6. Με τη βοήθεια του κορνέ απλώνω κατά μήκος μια γραμμή μαρμελάδα φράουλα. Τοποθετώ τα φετάκια μήλου φροντίζοντας το 1/3 του ύψους να εξέχει από το φυλλαράκι. Διπλώνω το φυλλαράκι στη μέση έτσι ώστε το κάτω μέρος να σκεπάζει τη μαρμελάδα και τα 2/3 από τα φετάκια μήλου. Απλώνω ένα δεύτερο φυλλαράκι και επαναλαμβάνω τη διαδικασία, αυτή τη φορά βάζοντας μαρμελάδα μήλο και αντί για φετάκια μήλου και βάζω φέτες φράουλας.

  7. Τριανταφυλλένια φραουλομηλοπιτάκια

    Βάζω το ένα γεμιστό φυλλαράκι επάνω στο άλλο και προσεκτικά ρολάρω, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο.
    Τοποθετώ το σαλίγκαρο στη θήκη για μάφιν και με το πινέλο βουτυρώνω την επιφάνεια.
    Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξω 12 μάφινς.

  8. Με φύλλο κρούστας
  9. Απλώνω ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνω σε όλη την επιφάνεια. Έχοντας την μακριά πλευρά του φύλλου μπροστά μου, πιάνω τις δύο άκρες του φύλλου και διπλώνω κατά το ήμιση μέχρι τη μέση. Κάνω την ίδια κίνηση και με την άλλη πλευρά του φύλλου, φέρνοντας την αντίθετη πλευρά, πάλι μέχρι τη μέση. Έτσι, δημιουργείται μια φαρδιά, μακριά λωρίδα. Βουτυρώνω όλη την επιφάνεια.

  10. Απλώνω στο πάνω μισό φύλλο λίγη ποσότητα μαρμελάδα μήλο, και στο κάτω μισό φύλλο απλώνω λίγη ποσότητα μαρμελάδα φράουλα.
    Στο σημείο που έχω απλώσει την μαρμελάδα μήλου, στρώνω μια σειρά φετάκια φράουλας καταμήκος στην άκρη της μακριάς πλευράς αφήνοντας ενδιάμεσα στα φετάκια 1½-2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους (δεν τις βάζω κολλητά την μία δίπλα στην άλλη).

  11. Σηκώνω με προσοχή το κάτω μέρος του φύλλου που έχω απλώσει την μαρμελάδα φράουλα και το φέρνω να σκεπάσει τις φράουλες κατά το ήμιση. Αφήνω δηλαδή, το πάνω μισό μέρος από τις φετούλες, ακάλυπτο.
    Παίρνω τις φέτες του μήλου και τις τοποθετώ επάνω στο φύλλο στα ενδιάμεσα κενά που έχω αφήσει από τις φράουλες. Πιάνω τις κάτω άκρες του φύλλου που δεν έχουν φρούτα και σκεπάζω (όσο γίνεται) τις φέτες μήλου.
    Έτσι έχω δημιουργήσει μια μακριά και στενή λωρίδα με μαρμελάδες και φρούτα. Πιάνω την άκρη της μακριάς λωρίδας και τυλίγω σε ρολάκι.

  12. Μεταφέρω το ρολάκι στη θήκη για μάφιν και με ένα πινέλο βουτυρώνω την επιφάνεια.
    Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξω 12 μάφινς.

    Ψήνω στο φούρνο στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά αν χρησιμοποιήσω τα Φυλλαράκια ή 30-35 λεπτά αν χρησιμοποιήσω το φύλλο κρούστας.
    Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω για 10 λεπτά. Τα βγάζω από τις θήκες και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς, σε σχάρα. Πριν τα σερβίρω, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Keywords: τριανταφυλλενια φραουλομηλοπιτακια

Σας ευχαριστώ!