Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τραγανή μηλόπιτα

Τραγανή μηλόπιτα
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 8
Υλικά
  • 9 φύλλα κρούστας
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για τα μήλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 5 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • Για την επιφάνεια
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 150 γρ. γάλα ζαχαρούχο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • Φραγκοστάφυλα ή άλλα κόκκινα φρούτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Για τα μήλα
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την καραμέλα και ρίχνω τα κομμένα μήλα. Μαγειρεύω ανακατεύοντας για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των κύβων) μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη.

  2. Για την μηλόπιτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και υγρασία 10%. Στρώνω 4 φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα (ντύνω εξωτερικά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μην υπάρξουν διαρροές). Αδειάζω στο κέντρο τα καραμελωμένα μήλα και τα απλώνω να καλύψουν όλη την επιφάνεια της φόρμας. Βουτυρώνω ένα φύλλο κρούστας και το «μαζεύω» σαν φυσαρμόνικα. Τοποθετώ το φύλλο έτσι διπλωμένο επάνω στα μήλα και συνεχίζω με τα άλλα 3 φύλλα, τοποθετώντας τα έτσι ώστε να μοιάζει με τριαντάφυλλο.

  4. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, το γάλα, το ζαχαρούχο γάλα και την βανίλια και ραντίζω την μηλόπιτα. Ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

  5. Αποσύρω από το φούρνο, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και στολίζω με κόκκινα φρούτα. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: μηλόπιτα, φύλλο κρούστας,

Σας ευχαριστώ!