Print Options:

Τούρτα τιραμισού με λεμόνι

Τούρτα τιραμισού με λεμόνι
Cuisine
Time
Prep Time: 40 mins Rest Time: 3 hrs Total Time: 3 hrs 40 mins
Servings 12
Υλικά
    Για την λεμονόκρεμα
  • 4 αυγά
  • 180 ml χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για το σιρόπι limoncello
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • 120 ml λικέρ λιμοντσέλο
  • Για την κρέμα
  • 800 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα, ARLA
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 80 ml λικέρ λιμοντσέλο
  • 120 γρ. λεμονόκρεμα
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Επιπλέον υλικά
  • 20-25 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 150 γρ. λεμονόκρεμα
  • Ξύσμα λεμονιού και λάιμ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Για την λεμονόκρεμα
  1. Λεμονόκρεμα

    Χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, μεταφέρω το μείγμα σε μια κατσαρόλα. Βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα, προσθέτοντας σταδιακά τα κομμάτια του βουτύρου. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω τη λεμονόκρεμα να κρυώσει.

  2. Για το σιρόπι
  3. Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνω να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνω το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω για 5 λεπτά να γίνει χλιαρό και προσθέτω το λικέρ.

  4. Για την κρέμα
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα το τυρί κρέμα, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το λικέρ μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω την κρέμα λεμονιού και ανακατεύω.

  6. Συναρμολόγηση
  7. Τούρτα τιραμισού με λεμόνι

    Βουτάω ένα ένα τα μπισκότα στο σιρόπι και στρώνω σε μονή σειρά σε ένα τετράγωνο τσέρκι 22x22 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνω το 1/3 της ποσότητας της κρέμας και τη μισή ποσότητα από την κρέμα λεμονιού (lemon curd). Καλύπτω με μπισκότα βουτηγμένα στο σιρόπι και απλώνω ακόμα 1/3 της ποσότητας κρέμας και την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού. Τελειώνω με μια σειρά σιροπιασμένα μπισκότα και διακοσμώ την τελευταία δόση κρέμας με λίγη κρέμα λεμονιού. Πασπαλίζω με ξύσμα λεμονιού και λάιμ και αφήνω το τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σας ευχαριστώ!