Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το γάλα, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού). Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ένα πηχτό και λείο μείγμα. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζω την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την στην επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί πέτσα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει καλά.
Παίρνω ένα γυάλινο μπολ με διάμετρο 24 εκ. και το ντύνω εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη, η οποία πρέπει να εξέχει αρκετά από τα χείλη του μπολ.
Ραντίζω το ένα παντεσπάνι με τον μισό χυμό πορτοκαλιού, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και το εφαρμόζω στον πυθμένα του μπολ, καλύπτοντας και λίγο από τα τοιχώματα. Αδειάζω την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι. Ραντίζω το δεύτερο παντεσπάνι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και σκεπάζω προσεκτικά την κρέμα, φροντίζοντας οι άκρες των δύο παντεσπανιών να ενωθούν όσο γίνεται, κλείνοντας μέσα την κρέμα.
Σκεπάζω το επάνω παντεσπάνι με την μεμβράνη που εξέχει από τα τοιχώματα του μπολ και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζω το μπολ από το ψυγείο και ξεσκεπάζω την επιφάνεια της τούρτας από τη μεμβράνη. Πάνω στο μπολ ακουμπάω μια στρογγυλή σχαρίτσα, την πιάνω με το ένα χέρι μου και, με το άλλο χέρι, πιάνω το μπολ από τη κάτω πλευρά του και το αναποδογυρίζω, κρατώντας σταθερά τη σχάρα, ώστε τη τούρτα να ακουμπήσει στη σχάρα. Τοποθετώ τη σχάρα με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα και αφαιρώ τη μεμβράνη.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη σπασμένη κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να φτιάξω ένα λείο και βελούδινο μείγμα. Περιχύνω την τούρτα με το μείγμα αυτό και πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!