Print Options:

Θερμιώτικες τυρόπιτες

Θερμιώτικες τυρόπιτες
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 mins Cook Time: 30 mins Rest Time: 30 mins Total Time: 1 hr 15 mins
Cooking Temp 170  °C
Servings 4
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 250 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 50-60 ml νερό
  • αλάτι
  • Για την γέμιση
  • 300 γρ. φέτα Ελασσόνας, ΜΠΙΖΙΟΣ
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 3-4 κλαδάκια άνηθο, ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνω δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη απαλή. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Για την γέμιση
  3. Βάζω την φέτα σε ένα μπολ και την θρυμματίζω με ένα πηρούνι. Προσθέτω το αυγό, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

  4. Για τις πίτες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνο και την αφήνω στην άκρη.

  6. Θερμιώτικες τυρόπιτες

    Βγάζω τη ζύμη από το μπολ και την κόβω σε 4-5 ίσα κομμάτια. Βάζω το πρώτο κομμάτι σε πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι, πάγκο και την ανοίγω με τον πλάστη σε χοντρουλό φύλλο. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. ή ένα πιάτο, κόβω το φύλλο σε στρογγυλό δίσκο. Βάζω στο κέντρο αρκετή από τη γέμιση πιέζοντάς την να απλώσει, αλλά να αφήσω ένα περιθώριο περίπου 1½ εκ. από την περιφέρεια. Αλείφω την περιφέρεια με το ελαιόλαδο. Σηκώνω με προσοχή τις άκρες του δίσκου και μισοκλείνω, δημιουργώντας πτυχώσεις. Μεταφέρω τις πίτες στην λαμαρίνα και ψήνω για 30-35 λεπτά.

Σας ευχαριστώ!