Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τας κεμπάπ πολίτικο

Τας κεμπάπ πολίτικο
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
15΄1-1½ ώρα4 μερίδες12 ώρες[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Κλασικό κοκκινιστό φαγητό της πολίτικης κουζίνας που θα συνοδέψετε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες. Το ιδανικό του συνοδευτικό πάντως είναι ο πουρές καπνιστής μελιτζάνας. Σας θυμίζει κάτι αυτός ο συνδυασμός; Ναι, είναι το περίφημο χιουνκιάρ μπεγιεντί!
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 1 μπουτάκι αρνίσιο, ή κατσικίσιο (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ξεκοκαλίσει και να το κόψει σε κομμάτια των 3 εκ.)
  • \n
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • \n
  • 6 - 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • \n
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • \n
  • 5 - 6 μπαχάρια
  • \n
  • 5 - 6 κεδροκούκουτσα
  • \n
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • \n
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • \n
  • 2 καυτερές πιπερίτσες (προτιμώ τις λεπτές και μακριές ελληνικές πιπερίτσες, με το ανοιχτό πράσινο χρώμα και τις κοκκινωπές ανταύγειες -οι πιπερίτσες αυτές είναι πολύ αρωματικές και μέτρια καυτερές)
  • \n
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • \n
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • \n
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • \n
  • τα φύλλα από 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό)
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\n
Με ένα μαχαιράκι κόβω και πετάω τυχόν κομμάτια λίπους από τα κομμάτια του κρέατος. Πλένω τα κομμάτια (κυρίως για να απομακρύνω τα τρίμματα από τα κόκαλα, από τον τεμαχισμό του κρέατος), τα σκουπίζω καλά και τα αλατοπιπερώνω παντού. \nΤα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω το κρασί, 2 - 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τα μπαχάρια και τα κεδροκούκουτσα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ και το βάζω όλο το βράδυ στο ψυγείο, για να μαρινάρω το κρέας. \nΤην επόμενη ημέρα, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Στραγγίζω καλά τα κομμάτια του κρέατος (μάλιστα, τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσω και φυλάω κατά μέρος τη μαρινάδα) και τα βάζω στο καυτό λάδι. Δεν τα ρίχνω όλα μαζί, αλλά τα στρώνω λίγα-λίγα, σε μονή στρώση, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν» αντί να τηγανιστούν. Τα αφήνω έτσι, χωρίς να τα ανακατέψω, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά. \nΤα γυρίζω προσεκτικά και τα αφήνω να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, για άλλα 2 - 3 λεπτά. Μετά, τα ανακατεύω και τα σοτάρω \nγια 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν καλά και παντού. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος. \nΣτο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνω τα καρότα και το κρεμμύδι και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω τις καυτερές πιπερίτσες και τις σοτάρω για 1 λεπτό. Ρίχνω και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει. \nΞαναρίχνω στην κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας, τη μαρινάδα του (μαζί με τα στερεά υλικά της, όχι σουρωμένη δηλαδή), τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και 2 νεροπότηρα ζεστό νερό. \nΑφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύω το φαγητό για 1 - 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μελώσει. Το φαγάκι αυτό πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό γι’ αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό στη διάρκεια του μαγειρέματος για να μείνει με μπόλικη σάλτσα. \nΡίχνω το θυμάρι και το μαϊντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το φαγητό κατά μέρος για «ξεκουραστεί» το κρέας. \nΤο σερβίρω με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
\n-->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 90 λεπ Rest Time: 12 ώρα Total Time: 13 ώρες 45 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 1 μπουτάκι αρνίσιο, ή κατσικίσιο (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ξεκοκαλίσει και να το κόψει σε κομμάτια των 3 εκ.)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 6 - 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 5 - 6 μπαχάρια
  • 5 - 6 κεδροκούκουτσα
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καυτερές πιπερίτσες (προτιμώ τις λεπτές και μακριές ελληνικές πιπερίτσες, με το ανοιχτό πράσινο χρώμα και τις κοκκινωπές ανταύγειες -οι πιπερίτσες αυτές είναι πολύ αρωματικές και μέτρια καυτερές)
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • τα φύλλα από 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Με ένα μαχαιράκι κόβω και πετάω τυχόν κομμάτια λίπους από τα κομμάτια του κρέατος. Πλένω τα κομμάτια (κυρίως για να απομακρύνω τα τρίμματα από τα κόκαλα, από τον τεμαχισμό του κρέατος), τα σκουπίζω καλά και τα αλατοπιπερώνω παντού.

  2. Τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω το κρασί, 2 - 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τα μπαχάρια και τα κεδροκούκουτσα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ και το βάζω όλο το βράδυ στο ψυγείο, για να μαρινάρω το κρέας.

  3. Την επόμενη ημέρα, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Στραγγίζω καλά τα κομμάτια του κρέατος (μάλιστα, τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσω και φυλάω κατά μέρος τη μαρινάδα) και τα βάζω στο καυτό λάδι. Δεν τα ρίχνω όλα μαζί, αλλά τα στρώνω λίγα-λίγα, σε μονή στρώση, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν» αντί να τηγανιστούν. Τα αφήνω έτσι, χωρίς να τα ανακατέψω, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά.

  4. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα αφήνω να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, για άλλα 2 - 3 λεπτά. Μετά, τα ανακατεύω και τα σοτάρω
    για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν καλά και παντού. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος.

  5. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνω τα καρότα και το κρεμμύδι και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω τις καυτερές πιπερίτσες και τις σοτάρω για 1 λεπτό. Ρίχνω και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει.

  6. Ξαναρίχνω στην κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας, τη μαρινάδα του (μαζί με τα στερεά υλικά της, όχι σουρωμένη δηλαδή), τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και 2 νεροπότηρα ζεστό νερό.

  7. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύω το φαγητό για 1 - 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μελώσει. Το φαγάκι αυτό πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό γι’ αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό στη διάρκεια του μαγειρέματος για να μείνει με μπόλικη σάλτσα.

  8. Ρίχνω το θυμάρι και το μαϊντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το φαγητό κατά μέρος για «ξεκουραστεί» το κρέας.
    Το σερβίρω με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Keywords: τας κεμπάπ πολίτικο

Σας ευχαριστώ!